GEA

Utsanktionerade bostäder och rena råtthålen – en guldgruva för fastighetsägaren

I samband med föregående inlägg beträffande fastighetsskatten tycker jag vi kan fundera på alla som hyr sin bostad i en hyreslägenhet fått billigare hyror? Eller är det i verkligheten på det viset att hyrorna följer det indexreglerade beloppen och höjs därefter, medan fastighetsägaren i motsats betalar mindre och mindre fastighetsskatt och i vissa fall 0 kronor och samtidigt underlåter reparationer? Jag har sett många exempel på hur vissa hyresfastigheter är i direkta förfall utan att de åtgärdas och att det för hyresgästen liknar mera ett råttbo. Samtidigt drivs en politik där människor drivs in till tätbebyggda områden/städer och knappast har något annat val. Bostadsmarknaden har på många ställen börjat likna den i England med ockerhyror och även början till slumkvarter.

Att bostadsbolag och hyresfastigheter oftast är en guldgruva oavsett om det är kommunalt eller i privat ägande är väl ingen hemlighet. Det fungerar ungefär på samma sätt som elen de flesta av oss är beroende av. Höjningar när det passar utan att det går att göra något. Det blir som att vara i händerna på en maffia och ett monopol där staten gett sitt fulla medgivande till och blundar för.

Vad beträffar hyresfastigheter utgår också politiken därefter (inte minst nuvarande) och gynnar fastighetsägaren som tillhandahåller hyresbostäderna. När hyrorna höjs utgår bostadsbidrag/bostadstillägg därefter som ligger på alla människors skattekonto och tas därifrån. Hela detta system borde omarbetas med olika bidrag som ligger till grund för dess fortsatta existens. Det riskerar bara till ett röstfiske och den som bjuder mest i hur det nu är upplagt vinner väljare. Såhär kommer det hålla på i evigheter om inte en rejäl översyn görs. En sida tar och den andra ger.

Systemet med förmögenhetsskatter som avskaffades 2007 av Alliansregeringen kan vara på väg införas igen.

Jag tycker ändå vi kan fråga oss varför man ska skatta för något man köpt och äger? En återgång till den gamla S-politiken finns ändå en rädsla för många ska införas igen. Gamla tidens skattebefrielse i glesbygden borde införas igen som en morot för människor till inflyttning. Här finns mycket att göra om viljan finns och man även vågar tänka utanför sina invanda banor och vanor. Oftast ser vi bara den gamla vanliga idélösa politiken. Borttagande av arbetsgivaravgifter under en begränsad tid kan vara ett av många förslag och för dem som vill nyetablera sig.

Trots jag själv inte tillhör de mest belevade i samhället är jag skraj för det blir som tidigare när vi översvämmades av skatter på kort sagt allting och vi är tvingade ha i vår vardag.

Tillägg: I samband med flyktingpolitiken också är det många som utnyttjat just den situationen och kan ha gjort sig stora pengar genom att hyra näst intill fallfärdiga lokaler. Ett bilgarage med lite ombyggnad har ibland blivit flyktingmottagning. Bert Karlsson är bland dem som gjort sig stora pengar genom att hyra ut bostäder. Är detta rätt? Jag tycker stora delar av flyktingpolitiken är ren och skär människohandel.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>