GEA

Ett tänkt scenario – dröm eller verklighet?

Vi kan undra i många fall vart världen är på väg. Jag menar i de flesta fall. Är det inte krig, elände och svält så är det en överproduktion av allting, inte minst det som tillhör krigsindustrin. Eller är det just på det viset hur vi tillverkar allting och/eller lever därefter vi har det som vi har? Naturligtvis vi inom EU bekymrar oss väl knappast över dem som har det jättesvårt i de fattiga länderna, vi säger vi bryr oss någon gång då och då, men sedan faller det i glömska. Flyktingarna har vi skickat till Italien och Turkiet och betalat för att slippa ha ”skiten” här? Nä det är produktionen och välfärden vi prioriterar, VÅR välfärd, ingen annans. Amerikas enorma industri tycks det inte vilja förändra sig och förresten ingen annan heller. Jobben står inte minst i centrum och med den konsumtionen. Vår värld ser ungefär likadan ut överallt om vi ser till den värld som lever av produktion/konsumtion.

Går vi så långt tillbaka som på Jesu tid eller i början av vår tideräkning visst var det krig då också och människor var lika brutala då som nu om inte värre. Några massförstörelsevapen fanns inte och effekterna blev ändå lindrigare. Naturen tog knappt någon skada, människor och även djur dödades men det var allt. Tragiskt, men det återhämtar sig på sikt, det har det alltid gjort. Haven och havsmiljöerna var ännu oförstörda och människor kunde livnära sig på fisket och vad det gav och människorna höll sig inom sina landgränser och utvecklade sina egna traditioner och även riter, det som passade just dessa. Jorden var ännu inte överbefolkad och det gick även leva ett liv om än man bara var en fåraherde. Samhället idag är betydligt mera komplicerat.

Idag har vi stormakterna med sitt vapenskrammel och hot om att spränga oss i luften. Värre och värre vapen produceras som om de kommer till användning skulle förgöra jorden flera gånger om. Det är inte bra som det är. Frågan är om jag inte skulle föredra fåraherdens liv. Är vi nära en undergång av något slag om vi inte bättrar oss? För mig framstår det överlag i något av ett falskspel där de flesta får anses inblandade. Vägen in kan vara lätt, men att ta sig ur är betydligt svårare.

En liten morgonkrönika

Östersjön närmast utdöd

Kommentera

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>