GEA

Brist på personal lite varstans i f.d. trygga gamla Sverige

Det pratas om brist på utbildade människor lite varstans. Inte minst bland lärare och även inom sjukvården och gäller främst de mindre tätbefolkade områdena. Läkare verkar det finnas men inga som vill bosätta sig på de olika glesare orterna. Lärarbristen verkar vara den värsta. Till och med i Skellefteå är det lärarbrist och där har man försökt rekrytera från England. Det verkar gå sådär, många verkar ändå hoppfulla och verkar vilja stanna där. Nära till naturen men ändå god service anger de flesta som själ för att vilja bosätta sig där. Värre är det med våra små kommuner i Inlandet. Tidigare upplevde inte jag det här som något problem, vad jag kan minnas fanns det alltid lärare till hands även i byskolorna.

Det måste hänt något när inte människor vill utbilda sig till lärare längre. Skolan ”förstördes” när Göran Persson var skolminister och något senare med Carl Bildt som var med och styrde landet. Det är vad jag tror. Från att ha varit ett ganska stort högstatusyrke blev det i besparingssyfte för kommunerna att läraren blev närmast en vaktmästare. Så kan vi ju inte ha att en lärare också ska vara administratör och sköta allt annat runt omkring vad egentligen läraren är till för. En maskinförare exempelvis sköter sin maskin och den uppgift denne är utsedd till, en betydligt kortare utbildning men tjänar i vilket fall inte mindre än en utbildad lärare. Var finns sporren att utbilda sig till lärare då, även har föräldrarna börjat lägga sig i om betygen och vissa lärare trakasseras direkt. Det är bara några problem av många. Är man intresserade få lärare måste man göra något, lite av en gräddfil för att de ska utbilda sig.

Showbusiness verkar vara det mest attraktiva numera, där hoppar de flesta av skolan, redan i nian och börjar utöva sitt yrke och många tjänar rejält med pengar. Vem eller vad säger utbildning lönar sig? Det finns många andra exempel som inte kräver någon speciell utbildning men där inkomsterna kan vara enorma. Proffishockey inte minst, även fotboll- Se på Zlatan hur högt hyllad han är. Alla förebilder för unga. Vem/vad säger studier lockar?

Kommentera

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>