Idrott på lek eller allvar

Jag förstår inte riktigt hur man tänker alla gånger. Ofta sägs det att ungdomarna/barnen måste bli engagerade i något och då oftast menat någon sport eller idrott, vilken nu är skillnaden? I vilket fall när jag växte upp var det inte något jag behövde höra eller oftast nästan de flesta i den generation jag tillhörde. Lek och idrott hörde till aktiviteterna på rasterna, man rörde sig hela tiden och vi höll på med något. I bänken satt man tyst och lyssnade till vad läraren sa. Visst kunde vissa ämnen vara tråkiga, men inte mer än man försökte i alla fall. Vissa har begåvning för det och andra för något annat. Ett fåtal är begåvade i allt möjligt, utom då oftast något idrottsligt. Men det heller stämmer inte alla gånger.

Så till punkten vad jag menar. Jag menar idrotten/sporten har inte blivit lek längre. Kraven börjar ställas tidigt att det ska presteras, detta kan även gälla inom andra områden, skolan exempelvis. Vi vet hur illa en del unga idag (ja även äldre) slås ut och vilka konsekvenser det kan få. Nu är man också inne på att börja skolåldern tidigare, redan vid 5 pratas det om. När jag började skolan var gränsen 7. Visst ställs större krav på kunnande idag och att det kanske behövs längre tid lära in allting, men jag är ändå skeptisk. Det känns nästan som vi ska börja plåga barnen redan tidigt, ta ansvar och komma in i vuxenåldern. Det känns inte rätt. Jag tycker det börja likna någon typ av ett robotsystem där vi ska koppla undan alla känslor och inte får utvecklas mera naturligt. Politikerna måste besinna sig i sin hets och en övertro att vi alla ska bli stöpta i samma ljus. Det är knappt man tolererar några avvikelser. Ingen mår bra av att alltid stressa sig fram, varken barn eller vuxna.

Det får mig att tänka på Peps Persons ”Livet på landet”…

Utbildningar i sig är naturligtvis inte något negativt

Kommentera

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>