Vet någon vad alla cancerfallen beror på?

Det verkar inte finnas någon direkt förklaring till de många olika cancersjukdomar människor får. Vi kan bara spekulera i orsakerna. Är det också på det viset människor tidigare blev lika ofta drabbade av cancer men att de verkliga orsakerna inte utreddes och man sa de drabbats av någon annan sjukdom? Tidigare sa vi de fått kräfta det vi nu kallar cancer.

Det vi vet är att farliga miljöer inte är bra. Att gå under byggnadsställningar eller invid hus på vintern med mycket snö på taken finns också en risk. Men i detta finns en förklaring och att det finns möjligheter förebygga och undvika detta. Är det på det viset med cancersjukdomar också att de skulle gå att förebygga? Att somliga drabbas mer än andra liksom med alla sjukdomar vi drar på oss och att vi kan därför hänföra många till slumpmässiga. Så har det varit i alla tider och det kan vi inte göra mycket åt. Det kan ligga mera på det genetiska och ärftliga planet.

Men går det då att förebygga exempelvis cancersjukdomar? Vad finns i våra närmiljöer som vi dagligen handskas med eller kommer i beröring med, om inte direkt luften kan innehålla farliga ämnen. Vi vet att strålning inte är bra och hur illa det är om ett kärnkrafthaveri händer. Det är inte bara närmiljön intill kärnkraftverket som påverkas utan stora områden. Det kan vi bara minnas Tjernobyl 1986 vilket katastrof det blev och påverkade oss alla. Jag menar hur mycket av det finns fortfarande kvar och påverkar det genetiken för nästkommande generationer? Mycket är obesvarat som vi inte vet.

Vi har definitivt för mycket farliga kemikalier i vår närhet. Golvmattorna inomhus har varit en stor bov till allergier. Likaså olika byggnadsmaterial som sedan visats sig vara direkt livsfarliga. Vi söker sällan orsakerna utan det som händer att resurserna måste ökas. Det kanske också vore bra titta på vilka förbättringar vi kan göra i förebyggande syfte. Att människor var friskare längre tillbaka måste vara ett faktum eftersom vi har mångdubbelt resurser idag men ändå verkar människor missnöjda över sjukvården. Det är främst de långa väntetiderna man opponerar sig mot. Själv har jag inte direkt något klaga över i det fallet. Varken över vård eller väntetider.

Kan det vara så att för mycket resurser leder till slöseri som är direkt onyttigt? Varför är människor mer nöjda de som kommer hit och ofta också mer framgångsrika? Kan det bero på att det inte är vana bli bortskämda där de tidigare levt och klarat sig även då utan den hetsjakt vi har på allting?

Kommentera

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>