Permafrosten och den globala uppvärmningen

Visst är det allvarligt det som sker med den globala uppvärmningen och/men att Sverige ensamt skulle stoppa den är endast bara dumt och ren utopi. Det kan helt också vara så att vi är inne just i den tidscykeln att jorden uppvärms. Just det klimatet med värme den som vi nu oroas för varit en vanlig period under jordens existens.

Permafrosten i ryska områdena – främst Sibirien – ligger på upptill 30 m djup. Här har gamla byggnader börjat kollapsa och sjunka ihop på grund av att jorden/marken eroderar. Tycker vi i Sverige det är allvarligt är det ingenting mot vad som händer här. Det är också de norra delarna av klotet som drabbas värst. I Sverige har det varit angivelser att exempelvis Kiruna skulle fått 3 graders förhöjning av temperaturen. Det visar sig att det är ren lögn eller att den mätning som pågått är föråldrad och att det i verkligheten rör sig om mellan 1-1,5 grader. Detta budskap med felangivelsen har man skickat ut i media och med beräkning skrämt upp människor extra. Det är så jag tolkar det.

Ser vi till Ryssland igen är det enorma områden där ren rovdrift förekommer. Skogen är bland deras största inkomstkällor och enorma områden avverkas utan återplantering. Bara uttag. Deras huvudsakliga skogar och områden är större än den regnskog som jämt vi tar upp där den största vandaliseringen sker. Ryssland skogar är större och också en större vandalisering och okontrollerat uttag av virke pågår. Detta jättestora land och bara Sibiriens yta består av 1/12 del av hela jordens. Det får oss att förstå hur litet Sverige är och hur lite vi kan påverka den globala uppvärmningen varken från eller till.

Det här påhittat att blanda in vegetabiliska oljor som det nu blivit brist av, gör att dieseln stiger extra i pris för konsumenten är just vad detta leder till. Dyrare för konsumenten till ingen eller minimal nytta för miljön. Snarare motsatsen. De vegetabiliska oljorna inklusive palmoljan tär hårt på jordens resurser och människor som är med och tillverkar dessa nämnda arbetar under slavliknande förhållanden bara för att vi tror det blir bättre för oss.

Hybridbilarna har nu Japan fått återkallla mängder av. Deras dubbelmotoriga drift krånglar och de blir stående. Ska man köra miljövänligt där det passar är en bil med en (1) motor det säkraste, en modern elbil är då bättre. Detta krångel med miljön och med det krångel myndigheterna påfört oss är bara rena tokerier. Det gynnar också bara bilindustrin och det är en ren förstörelse av resurser de håller på med och är uppmanade till. Nästan nya bilar uppmanas i lagar att det ska skrotas. De svenska miljövännerna gör en björntjänst åt biltillverkarna.

Den som nu tar makten måste återgå till ett vettigare sätt tackla det här. Det som varit hittills är rena dårskapen och iscensatt utav rena dårar.

I Ryssland/Sibirien har det uppstått jättekratrar/slukhål som är nästan som delar av Sveriges halva yta där marken tinat upp och bara försvinner i djupa upptinade hål.

6 kommentarer

 1. Leif Danielsson

  Håller fullständigt med dig, men hur skall man någonsin kunna tro på en förändring med sådana despoter som Putin och Trump vid makten, inte i min värld i alla fall. För att inte tala om den anarki med tillhörande korruption som råder i de länder där regnskogar skövlas hänsynslöst.

  På tal om skog, i min lilla värld i fjälltrakterna, hur är det möjligt att svenska staten tillåter skövling dvs. kalhuggning av fjällnära skog som inte återkommer på hundratals år? Man skryter om hur fantastiskt vackert det är i fjällvärlden, hur vi skall utveckla turistnäringen etc. Åk från Vilhelmina upp mot Klimpfjäll och betrakta alla kalhyggen man passerar och bedöm hur attraktivt det kommer att bli när allt fler kalhyggen får breda ut sig. Till råga på allt är timret värdelöst som sågtimmer, utan duger bara som massaved. Så otroligt korttänkt och kontraproduktivt denna (miljö?)politik är! Men som vanligt är Norrland bara viktigt ur råvarusynpunkt, resten struntar politikerna i, vare sig de står till höger eller vänster.

  På tal om elbilar. Det finns en hel del som tyder på att dessa bilar inte på något vis kommer att lösa miljöproblemen inom transportsektorn. Tvärtom, de kan komma att bli ännu större än med dagen bilar. Många har redan höjt ett varningens finger redan. Om de har rätt, väntar ett nästan olösligt problem morgondagens ljushuvuden.

  För ett tag sedan såg jag ett reportage där bl.a en Umeåforskare var inblandad. Som jag förstod det hade de tagit ett helhetsgrepp och betraktat alla aspekter inom området klimatförändringar och det lät inte vidare hoppfullt. Tydligen får en temp.höjning på ca 2 grader fram till 2050 betydligt allvarligare konsekvenser än vad vi tidigare har fått oss itutade. Ingenting tyder på att man kommer att klara detta mål, tvärtom. Om temperaturen stiger med 3 till 5 grader, vilket kanske inte är så orealistiskt, kan havsnivån stiga till oanade nivåer, 10 till 60 meter. Då tror jag var och en förstår att om så sker, kommer den civilisation vi har idag att fullständigt utplånas och vilket slags samhälle som då uppstår går det inte ens tänka sig.

  Jag är glad att jag är gammal och slipper uppleva vad jag tror kommer att bli tuffa och osäkra tider för kommande generationer. Jag tror inte att jag är pessimistisk, snarare realistisk. Jag vet att mina åsikter skulle kunna skjutas i sank via otaliga optimistiska studier. Det finns ju tom. experter som på fullt allvar inte tror att klimatförändringarna är ett resultat av vårt levnadssätt utan är helt naturliga. Jag hävdar att jag är minst lika stor expert som dessa. Med lite sunt förnuft kommer man långt, kanske längre än vissa s.k. ”experter.

  • G E Abrahamsson (inläggsförfattare)

   ”Vår tid” börjar komma till sin ände, det är ett som är säkert. Det kan inte fortsätta som det gör. Men som du säger och för oss äldre kanske det löser sig på något vis, men kommande generationer som vi medvetet ställt till ett helsike för, hur kommer det att se ut då? Visst ser det mörkt ut på det sättet.

   Metangasen som frigörs när jorden/marken tinar är betydligt värre än koldioxiden. Det blir s a s kaka på kaka som förstärker allting.

  • G E Abrahamsson (inläggsförfattare)

   Det är också på det viset att rapsoljan som nu blandas i dieseln har det blivit brist på. En stor anledning är att skördarna slagit fel p g a torkan i somras. Mjölet sinar också p g a av detta. Torkan och den varma sommaren. Vill säga mat vi skulle gärna behöva blandar man ut dieseln med för att inbilla sig klimatet ska slå om tvärt. Det är närmast en kriminell handling detta och de som kommit på detta vansinne borde skaka galler några år. Inte bli belönade och absolut inte sitta i en regering. Hoppas vi slipper dessa avskum.

   • Olle

    Det är ju det samma med Etanol ,skulle vi ha etanoldrivna lastbilar skulle det gå åt 1 hektar spannmål för att kunna driva en lastbil 250 mil och detta förstår var och en förutom politikerna inte funkar. Däremot talloljan som vi har överflöd på är ett bra drivmedel som idag ingår till 50 % i PREEMS diesel. Men trots detta ökar Preems diesel i takt med skattehöjningarna våra politiker håller på med. Sänk priset i stället för att höja det miljövänliga. Tallolja tillsammans med svartlut och metanol är rätt väg att gå. Inte att göra drivmedel av mat.Sen vill ju då MP stoppa avverkningar men ändå att skogen ger oss drivmedel ,byggmateriel osv .Hur går detta ihop ??

    • G E Abrahamsson (inläggsförfattare)

     Det är mycket som inte stämmer med vad de vill. Stanna Sverige går knappast. Vad ska alla människor göra då?
     Rimligen och som du säger om man vill människor ska välja miljövänligt kan man ju inte göra DET dyrare. Det är svårt få detta gå ihop med vad de förutsätter sig. Det blir bara kontraproduktivt. Inte logiskt alls.

     Betr din nästa kommentar kan jag bara säga att dessa människor är verklighetsfrämmande. Dock ska sägas att vi (inte inom vårt hushåll) slänger alldeles för mycket mat. En gång i tiden rådde svält i Sverige, man fick vara glad om man fick äta sig mätt. Idag frossas det på allt möjligt och vilka är det som säger vi måste spara och hjälpa andra? Det är dessa dubbelgångare. Jag är näst intill le dom.

     • Olle

      Politiker tror det de vill tro på ,snacka med en miljöaktivist så kommer de med en massa påståenden men har inget riktigt svar på nåt. Det är ofta bara svammel.Snackade med en på stan som delade ut flygblad om köttindustrin och klimathotet. Denna man sa att si och så säger WWF om att äta kött. Detta stämde inte alls , WWF vill att vi äter kött men det ska inte transporteras över hela jorden och vi måste ha betande djur för biologiska mångfaldens framtid. Miljöaktivisten brydde sig nog inte om miljön utan om att djur slaktas men att hota med miljön är ju lättare idag.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>