Gratis lunch till barn/ungdomar inte med någon större uppskattning

Sverige ett föregångsland i mycket. Folkskolan som infördes 1842 som gjorde att människor utvecklades. Lära sig läsa, skriva och räkna. Visserligen på en basnivå men det räckte gott och väl till hur då tiderna såg ut för den allmänna befolkningen. Idag är utbildningen betydligt mer avancerad, men hur många klarar den och hur många hoppar av? Ett bevis på är hur det direkt spårat ut när (2 minderåriga flickor sägs det) tänt på en skola i Uppsala. Om de nu är skyldiga och också då minderåriga skulle föräldrarna bli ansvariga för den ersättning som kommer utkrävas.

Många är trötta på skolan och om det är själva orsaken till just den här händelsen vet jag inte. Det rapporteras ändå upptill över 80 tillfällen brandkåren fått rycka ut på ett annat ställe i Stockholmsområdet. Alla var falsklarm och bara mindre incidenter, men tar upp väldig tid för brandkåren de kunde lägga krutet på annat och om det verkligen skulle bli en brand.

Det visades också ett reportage från en skola i Umeå där var tredje elev struntar i skolmaten. Det skulle gälla högstadiet. De tycker maten är för dålig och går och äter ute på ett matställe istället. Att de gynnar just det här matstället eller andra är inte negativt i sig, men vad kostar det här med skolbespisning och egentligen inte till den nytta och syfte den skulle vara tänkt till. Dessutom kastas maten (ton) som blir över genom att det är svårt beräkna hur mycket bortfall av elever det blir.

Det fick mig att tänka på innan skolbespisningens dagar – har prövat på under en kortare tid – när smörgåsar och en mjölkflaska i de flesta fall blev skollunchen. Dessutom fick man sitta ute på bänkarna i korridoren och äta sin lunch. Vissa kunde också ha mycket bättre än andra och givetvis andra sämre. Vi betalar enorma summor till skolan där skollunchen är inberäknad men vi kan nästan undra om mycket är bortkastade pengar när den fria skollunchen väljs bort. Att svenska människor, barn/ungdomar som vuxna blivit bortskämda är inget att snacka om. Vi är inte tacksamma för något, men kräver desto mer.

Det får mig att tänka på lumpen då det fanns de som sa att maten inte gick att äta. Jag tyckte maten satt fint och jag har knappast ätit så mycket i hela mitt liv. Fri kost och logi, vad kunde vara bättre och en dagpenning på 5 kr. Så såg det ut då, idag vet jag inte hur militären fungerar.

Naturligtvis vore det tråkigt om den fria skollunchen skulle försvinna, tillika är det människor som skulle bli arbetslösa, men vad är alternativet. Hålla igång en verksamhet för en generation som väljer bort den fria skollunchen och istället betalar sin lunch själva. Dåligt ställt kan de då inte ha och hur blir det när de kommer ut i arbetslivet och kan hamna i ledande ställningar? Hur kommer de behandla andra människor då?

Något har blivit fel i samhället enligt mitt sätt att se och det här följer trenden med hur vi behandlar miljön och tror den kommer att räcka för evigt på det sätt vi behandlar den. Resurserna är ändliga. Vad lär dom ut i skolan numera?

Gammeldags i det fallet

OBS! Det har visat sig de misstänkta minderåriga flickorna är inte längre misstänkta för skolbranden

Kommentera

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>