Vilka tillgångar har kommunen?

Ser vi till Umeå och den tidigare uppgivna skuldsättningen som det skrivits om i några bloggar skulle den uppgå till ca 2 miljarder. Umeå kommuns invånarantal skulle uppgå till 125 400. Vilhelminas 6780. Siffrorna något avrundade och är från mars 2018. Vilhelminas skuldsättning skulle enligt de uppgifter som varit utsatta i olika bloggar uppgå till 36 miljoner.

Umeås skuld per invånare skulle således upp gå till (med den siffra jag angett) ca 16 000 kr. Vilhelminas skulle motsvara ca 5 300 kr. Ser vi till detta och med dessa siffror har faktiskt Vilhelmina en mindre skuld per invånare. Men som alltid kan denna jämförelse inte ge hela sanningen, men en viss inblick och någon mån ändå av en förståelse. Jag vet inte heller exakt hur stor Umeås skuld är, ingen ansvarig har satt ut några siffror. Kanske är hemligt?

Vi vet dock vilket rabalder det var tidigare för kanske drygt ett år sedan när Umeå sålde ut ett hyreskomplex på något område till en norsk hyresmagnat. Väldiga protester uppstod, men mig veterligt gick ändå affären i hamn. Efter den händelsen och en senare utveckling verkar locket lagts på. Hur mycket intäkter affären skulle ge minns jag inte, inte heller om det uppgivits, men vi får förmoda det var en rejäl summa.

Ser vi till Vilhelminas del har också vi fastigheter, eller kommunen, eller rättare sagt i uppdelade bolag. VIBO och VIFAB de jag känner till. Det var inte lite glädje från kommunens ledande politiker när vi hade som mest invandring och pengar delades ut från staten. Jag uppfattade det som man var jätteglada att få hyra sina (tomma) lägenheter. Frågan för mig som verkar en aning diffus i det fallet, var gick pengarna, direkt till kommunen, eller till hyresfastigheternas intäkter. Jag menar, är det uppdelat som det nu är måste de intäkter man fått från invandringen gått mestadels till Vilhelmina hyresfastigheter, VIBO och VIFAB men den uppgivna skulden ligga på själva kommunen och dess sammanlagda medborgare. Hur hänger det här ihop skulle jag bra gärna vilja veta.

Vi har också sett vi som bor i Vilhelmina eller inom kommunen att det rivs en fastighet/hyreshus där flyktingar/invandare varit inhysta och det har sagts det inte gick att renovera efter det, eller efter det de lämnat. Beroende av något vi kan hänföra till ren vandalism. Detta måste väl också kosta något, själva rivningen. Det har pågått kort sagt frän början av hösten och fortfarande pågår. Naturligtvis får jag förmoda det gått ut på anbud så kostnaden är väl densamma oberoende av tid.

Jag har ändå inte fått någon klarhet i vad som gjordes med intäkterna/pengarna man fick in under flyktingvågen. Det skrevs en del hur uppåt det var med detta och inte för alltför länge sedan. Nu när det kommer uppgifter är det snarare än skuld vi får läsa om, – 36 miljoner. Vad har pengarna egentligen gått till? Det vore bra med en närmare förklaring.

Det har också bildats andra bolag som skulle  vara fristående från själva kommunens kassa, flyget och Sagadal. Hur går de finanserna och varifrån togs pengarna när det framgick att Netjet kursade?

Sammantaget tycker jag kommunens ansvarige kan sälja ut något eller hur de gör för att betala skulden den de nu försatt oss i. När också äldreboendet/trygghetsboendet invigdes var det uppåt, några ord om skulder fanns då inte. Men givetvis det var ju före valet. Tryghetsboendet (torde ligga under VIBO/VIFAB) i sig kanske inte är fel, men visst har det kostat, det är den uppfattning jag får.

Jag tycker vi kan kräva en oberoende utredning som visar hur det egentligen ligger till. Den redovisning som hittills skett underkänner jag. Det finns säkert andra som tycker samma sak.

4 kommentarer

 1. Petter

  Men nu ska väl Umeå låna upp ca 1 miljard till ,detta väl gå till en passagerarfärja .Kul när man lever över sina inkomster och får dra ner på äldreomsorg och skola .Och detta i en tid med ökande räntor.

  • G E Abrahamsson (inläggsförfattare)

   Nu vet jag inte direkt hur det är upplagt just med färjan, men vi kan konstatera det är stora belopp det rör sig om, med tillgägget för oss privatpersoner i de flesta fall. Vi kanske också skulle sammanfatta det med, när det går bra tar jag själv vinsten, när det går dåligt får någon annan betala. Det är hög nivå på våra förtroendevaladas kompetens(!?)

 2. Åsa Össbo

  Hrm, ett underskott ett år betyder inte automatiskt en skuldsättning. Vid årbokslut och resultaträkning kommer det vida sig hur mkt vi måste ta igen över åren. Vilhelmina har en relativt låg skuldsättning – alltså att vi har lån i kommuninvest för investeringar såsom köp av hus och för byggnationer/ renoveringar. Men givetvis går det att se och räkna som du gör också vilket kan ge en viss förståelse för att kommunen måste dra i handbromsen. När det gäller flyktingverksamheten är Vma inte en förlorare så till vida att vi sitter m fleråriga kontrakt för vi en n som nu är tomma, underskottet rör både kostnader för den oroväckande psykiska ohälsan och dess konsekvenser på individ- och familjenivå samt att vi inte hunnit avveckla verksamheter som tillkommit m migrationsmedel som vi nu inte längre får, det gäller främst personalkostnader. Men Vma kommet snart att ingå i ett projekt som studerar hur rätt peng ska gå till rätt verksamhet och efter det får vi mer klarhet i hur vi ska fördrla våra tillgångar. Ett försök att ge svar, god helg!

  • G E Abrahamsson (inläggsförfattare)

   Tack för ditt svar. Något i alla fall. Nu var det ju inte direkt eran ”skalp” jag var ute efter, det var den förra regimens handlande och vandrande om jag uttrycker det så. Men kanske samtliga har varit delaktiga i olika beslut? S och V har ju inte haft någon egen majoritet sedan er förra politiker (PA) avgick och hade vågmästarollen.
   Jag förstår även att den sociala delen är bland de mest kostsamma och det torde inte gälla bara V-mina. Vi pratade just om det några stycken hur den delen ökat i jämförelse med tidigare. Låt säga sedan 80-talet. Plus att det blivit typ ”inhägnade områden”, vill säga med låsning för att förhindra obehöriga ta sig in sådär bara som tidigare. Ringa på en klocka och sedan bara stiga in. Det går inte längre och det har också hänt några mord för de som arbetat inom socialen.

   Nu blir det ju eran tur ta itu med det här och vi får se vilken utveckling vi får i V-mina. Jag hoppas naturligtvis det går bra för er.

   God Jul och god fortsättning.
   PS
   Det kanske också är på det viset, det har ingen betydelse vilka som styr. Det uppbyggda systemet och omkringliggande faktorer är alltför nedrostat och skrotfärdigt för att uppfylla någon funktion. Fritt fall m a o och man kan lika gärna sluta bry sig.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>