Stormen Alfrida och dess konsekvenser (uppdaterat)

Den storm nu som många fick uppleva och när det var som värst blev ca 60 000 utan ström.

Värst drabbade är de i norra Uppland och utefter kusten, småöar och annat. Många har fått igen sin ström, men f n uppges omkring 6000 fortfarande sakna elen. Man beräknar först nästa vecka alla kommer att få sin ström tillbaka, men det är bara provisoriskt uppbyggt på många av de ställena. Det kommer ta lång tid att säkerställa/färdigställa nätet (som ägas av Vattenfall) till den nivå som betraktas normalt.

I våra bygder visades det att det var några byar mellan S-uman och L-sele som blivit utan ström från och till och det skulle vara utan någon direkt påverkan av Alfrida. I byn Knaften och Vänjaurbäck nämndes det hade strömmen varit borta till och från 18 gånger och det sker ständiga avbrott. Företagare (de små) som bedriver någon form av verksamhet påverkas starkt. Byborna sägs ha ledsnat och för att säkerställa avbrotten har man köpt egna elverk man drar igång för att få någon typ av el till det viktigaste. Elverken torde drivas med fossila bränslen, inte el?

Strömförsörjningen i det här fallet skulle lyda under Skellefteå Kraft. När en ansvarig frågas om den bortfallna elen, tycker hon det är ”beklagligt” och bor man på landet är det bra man kan se till så att man själv kan säkerställa avbrotten. Tolkar det som mindre noga än om man är stadsbo.

Vilket som, de dumma uttalandena och situationen överlag frågar jag mig och speciellt Miljöpartiet vad de tycker man bör göra när vi ska ha ett fossilfritt Sverige senast 2040? Hur ska människor klara sig på landsbygden, små öar eller där det kan finnas bara några gårdar utan att på något vis ha kontakt med fastland eller på annat sätt i olika gårdar på vår landsbygd få någon typ av försörjning, hur ska de transportera sig? Med elbilen som kräver ständiga uppladdningar? Tror någon att det är sista gången det här händer, då måste man vara naiv och när man samtidigt säger att vi har klimatförändringar som kommer göra det vanligare med typ såna katastrofer (större eller mindre) och beroende av vädret.

Måste vi inte ha en politik som täcker hela landet och inte bara värnar om städerna? När allting ska läggas på elnätet och vi endast har detta lita till, hur gör vi när inte det fungerar? Tänker man utplåna alla människor som inte bor i stadsmiljöer och koncentrera allt till städerna? Man ser bara till vinsterna och använder landsbygden som källa, hur det går för människorna där bryr man sig inte om. Existerar nazismen (eller Stalins utresningar) fortfarande inom vissa företag som exempelvis Skellefteå Kraft när man inte värdesätter en viss typ av människor, utan bara ser till vinsterna och offrar minoriteter?

Gamla Sverige var bättre i det fallet

Miljöpartiet torde knappast vara ensamma i den riktningen som påtalas och visst kan vissa saker de står för vara befogade att förbättra vår miljö och vårt sätt att leva (det stora konsumtionssamhället), men strypa olika livstrådar för människor som redan är utsatta är ändå ett lågvattenmärke och brist på erfarenhet och se verkligheten som den är. Jag tror människor kräver en realistisk politik som täcker hela landet. När får vi det?

Kommentera

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>