Laddstolpar otroligt dyra och nuvarande nät pallar inte

Som det svenska kraftnätet nu är uppbyggt kommer det inte fungera om vi tänker oss laddstolpar över hela Sverige. Det här gäller snabbladdning av elbilen. En expert som uttalade sig i media sa det tar ungefär 40 min ladda ett elbilsbatteri om det blivit nära nog tömt på ström.

Dessutom är det väldigt dyrt installera dessa laddstolpar. Skulle resp kommun stå för detta är det en betydlig kostnad. Som exempel har jag erfarit att för några ladduttag krävs 800 kVA=800 000 VA (dyrt installera och hög kapacitet). Som jämförelse om vi tar en liftanläggningen typ Hemavan skulle den kräva ”bara” 50 KVA. 16 gånger mindre än installationen av några snabbladdsuttag för elbilar.

Då kan vi förstå vilken energi som skulle krävas om alla samtidigt skulle snabbladda sina elbilar. Nätet skulle kollapsa. Som jag sa tidigare kommer det här bli en närmast jättekostnad för resp kommun tillgodose snabbladdning av elbilar. Hemma eller när du kan ladda under natten (lång tid) skulle det gå bra, men det är just dessa snabbladdande stationer som kostar ”fläsk”.

Att bygga ut nätet (för resp nätägare) så vi klarar ladda elbilar över hela Sverige kommer inte att bli utan kännbara kostnader. Som vi vet är det konsumenterna som får stå för kostnaderna. Risken är att elpriset trissas upp för alla, oavsett om du laddar din elbil eller inte. Och som sagt, det kommer heller inte funka på nuvarande sätt.

Jag tror man måste inse att alla inte kommer kunna använda en elbil och tvinga på dessa oskäligt höga kostnader när det inte finns några andra alternativ. Mycket i miljöpolitiken och dess konsekvenser som kommer uppstå för delar av Sveriges befolkning är inte tagit i beräkning. Man tittar bara blint på att få ner utsläppen. Lite av en teoretisk kullerbytta som inte fungerar helt ut i praktiken.

Jag måste ge alla rätt som påstått tidigare i min blogg just det här om laddstolpar, strömtillförsel/åtgång och kostnader att de har rätt.

Den som vill kolla trovärdigheten i mina uppgifter kan kontakta resp nätbolag och göra en förfrågan. Exempelvis ansvarig personal inom kommuner osv.

Jag vill också tillägga att sedan några år tillverkas alla fossildrivna bilar med en start och stoppfunktion där motorn atuomatiskt slår ifrån vid stopp i bilköer och liknande. När bromsen släpps startar bilen av sig självt igen. Som regel går den här funktionen både ställa av och på.

Hela Sverige ska leva? Det måste vara en av de största skämten som myntats och varför inte av politiker som säger sig värna om langdsbygd/glesbygd. Jättekul. Ha, ha, ha…

Kommentera

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>