Hur många menar vad de säger?

Jag undrar egentligen vad alla menar när det till exempel säger de vill hjälpa. Fattiga utmärglade och alla lidande i världen (om vi håller oss till människorna) och där det tiggs pengar varje dag till olika lidande. Skänk en hundring osv.

Var hamnar dessa pengar och är de till någon verklig hjälp? Jag vet inte bestämt men något ändå borde det vara. Samtidigt har vi så länge jag kan minnas haft en konto till Raiohjäpen det går att sätta in pengar på.

Vad jag nu tänker främst på är matsvinnet som finns i Sverige. Sjukhus och även skolor eller där mycket mat krävs för att tillgodose de som har för avsikt äta maten. Bortfallet av de som konsumerar är ändå stort och maten bara slängs bort till ingen nytta. Frågan jag då ställer, varför kan man inte samordna detta med någon typ av transport som samlar upp den här överblivna maten. En frysbuss eller liknande där man samlar upp maten där först och främst de stora mängderna finns att hämta. Från mindre ställen till en form av ett centrallager där maten flygs direkt ut till något flyktingläger eller där man vet att det kommer gå åt på mycket snabb tid. Den frysta maten förstörs snabbt i de varma klimaten, vilket där borde finnas mest människor i nöd.

Istället för att bara prata borde man gå till action. Jag skulle själv kunna undvara något som jag inte själv behöver. Lite kläder, men det går lämna in här på orten. I övrigt har jag inte mycket ge bort, jag lever trots allt sparsamt, påtivingat eller inte, men så är det. Jag tycker mig ändå ha allt vad jag behöver och i jämförelse vad andra människor kan ha och kräva är jag ändå bara en miniatyr.

Jag blir ändå så less på alla som säger: Oj så synd om dessa människor – för 5 minuter, sedan är det glömt. Är det bara för att lätta sitt samvete man faller in i sentimentaliteten för en stund?

Menar vi något med att hjälpa borde vi samordna mera och gå till verket.

Glöm inte heller att vi har människor i Sverige som skulle vara jädrigt tacksamma för ett rejält mål mat om dagen. När det pratas om politik, löner, välfärd m m är det ju de som redan befinnar sig över ribban som menas och ofta långt över. Den andra gruppen är ointressant, men rösterna vill man ha. Är det inte på det viset?

Fast skulle vi börja med hjälpflyg/hjälpfrakt (mer än vad som nu finns) skulle det väl anses påverka klimatet negativt alltför mycket. Alltså är vi inne i ett momemt 22 läge. Låta människor svälta eller rädda klimatet?

Resonerar vi på det viset och har det som prio 1, kan ju inte människor heller arbeta. Inte i varje fall om de måste använda sin fossildrivna bil. Är det inte lika bra vi lägger ner världen?

Kommentera

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>