Folkstyre eller cykelstyre?

Trenden nu i Sverige är att vi alla anses ska bidra till en bättre miljö och med olika tekniska lösningar vi ska använda.

Först vill jag säga i våra områden, Norrland som helhet och inte minst de mindre befolkade områdena är trots allt en stor del av Sveriges hela yta, där är inte problemen av denna arten att vi orsakar problemen de vill komma åt. De stora CO2 utsläppen. Dels har vi inga stora industrier och inte minst just av att vi är glesbefolkade.

I motsats till detta är egentligen vad vi skulle behöva är mera en typ av utveckling där människor ges tillfälle att både bo kvar och även att vi kunde öka vårt invånarantal. Inte minst avfolkningskommunerna i Inlandet. Eller de som traditionellt varit det.

Turism nämner de flesta, att det skulle vara en källa till inkomster. Förvisso, men vad som ändå saknas är en bofast befolkning som har tillgång till intäkter och i och med detta bidrar med nödvändiga skatteintäkter.

Vi – de ”små” kommunerna – verkar bara få det kämpigare och kämpigare klara ekonomin. Det har jag full förståelse för och jag tror inte i det fallet det har någon större betydelse vem som sitter vid ”rodret”. Möjligen kan deras arbetssätt ändras just i den riktning jag förespråkar. Finns det gott om pengar kanske någon från ”gatan” rent av kunde styra. Nja det var väl lite mera av skämt.

Återigen om vi ser till vad som förespråkas, elcyklar till jobbet, javisst, men så ser inte situtionen ut för de flesta av oss. Det är storstadstänkandet som genomsyrar den politik som vi alla förväntas lyda under. Att staden och de tätbefolkade områdena utvecklas bättre i det hänseendet som det strävas efter, tillväxt och välstånd kanske är en sanning. Men visst har vi också de stora problemen där? Vad kostar alla de resurser man får lägga ner i detta? Det finns mycket att ta ur, men det finns också djupa hål att fylla igen.

Att vi skulle invaggas tro vi skulle få det bättre bara vi följer hur de förväntas klara sig i staden och de mera tätbefolkade områdena löser inte våra problem. Tvärtom tror jag bara de förvärras. Det går att leva ett bra liv, eller kanske till och ännu bättre om vi tillåts utvecklas med de metoder som passar oss bäst.

Att gnälla på allt och alla hjälper knappast heller, vi måste tänka till rejält, vad passar oss bäst? Alltid när det kommer ifråga, är det bespaingar som gäller och vilka drabbas då???

Vilket styre har vi i Sverige – ett folkstyre eller ett (el)-cykelsyre?

Kommentera

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>