(1/2) Medgörlig och snäll slipper du gnäll – Tuff och resolut, då slår de bakut

Ibland undrar jag om det är de tonerna som gäller. Jag behöver inte bara gå till mig själv, utan rent av hur det kan fungera inom politiken. Det kan vara vi, de små kommunerna (litet befolkningsunderlag) som ska ställa oss i ledet, tiga och förväntas vara tysta och tillmötesgående kanske vi får ett bidrag. Säger vi ifrån och försöker gå våra egna vägar kammar vi noll. Är det på det viset?

Mycket av känslan är den, om det riktigt är på det viset kan jag inte garantera. Ser vi till politiken i Västerbotten är vi underordnade i mycket av vår residensstad. Här regerar de stora hökarna, här finns också Länsstyrelse och mycket annat som styr över Västerbotten, eller att de kan starkt påverka. Givetvis är det svårare för oss ställa krav beroende av hur det ser ut i de traditionella avfolkningsbygderna. Här kan både D-tea och V-mina ingå. Normalt skulle dessa två kommuner behöva slås ihop till en (1). Då skulle befolkningsunderlaget räcka till att bättre tillgodose vad vi medborgare garanteras enligt lag. En simhall, en konstfrusen isbana (ej lagstadgat) o s v, ett av allting.

Skulle inte detta ge besparingar, samtidigt som utgifterna skulle minska? Naturligtvis skulle det vara på detta sättet. Men tyvärr går ju inte detta p g a de stora avståndet. I och för sig skulle en digitalisering kunna funka. Det blev egentligen aldrig som det var tänkt, när det digitala slog igenom utlovades mera jobb. Det har ju precis blivit raka motsatsen. Vilka är det som tar jobben om det inte redan är de som redan har.

Jag såg den lilla kommunen Malå är frågan om de har råd bygga en ny simhall. Deras invånarantal skulle uppgå till 4000 och det förstår man att det blir kostsamt med ett så litet befolkningsunderlag vilket det ofta ser ut i alla våra små inlandskommuner. Malå tycker man borde ändå ha bättre förutsättningar genom att de ligger nära Skellefteå. Men kanske inte?

Det är en svår uppgift för de små kommunerna. Det kan jag förstå och samtidigt ska de tillhandahålla medborgarna de lagstadgade rättigheter de har. Hur man löser det här de måste de ju själva lösa och se vilka utvägar det finns. Att låna upp är ett sätt och kanske det enklaste, men hur kommer det i slutändan se ut? Ja jag har ingen lösning, jag konstaterar bara så är fallet. Är det inte?

Statskassan sägs nu vara för stor – ett nästan överskott – och riksdagen kommer ställa finansministern till svars för det. Det anses pengarna skulle sättas i rörelse och användas upp. Ett förslag är sänkta skatter – inkomstskatter förmodligen man menar.

Tack, vi tar gärna emot. Inga problem.

forts. nästa

Kommentera

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>