Riktigt gamla byggnadsverk påminner mest om slaveriet

Om vi håller oss till Europa och de gamla byggnadsverken, nu som exempel katedralen i Frankrike påminner det mycket om eran när människor behandlades likt slavar. Hur kom alla de här byggnadsverken till, var det inte mestadels genom att människor knappt behövde avlönas. Skulpturer och inredning, de mera avancerade arbetena kanske var lite annorlunda med. Det kunde vara dåtidens kända inom olika kategorier, konst, skulptur, olika hantverkare o s v.

Det var ju också en ganska orolig tid – mera än vad vi nu har – de ortodoxa kristna och katolicismen var det dominerande vilket oftast de här byggnadsverken påminner i. Storhetstiden för den då dominerande överklassen, kungar, hertingar och det som vi brukar benämna med adeln. En mycket sämre tid i ojämlikhet i vad vi nu trots allt har. Kunskapen kom mestadels från bibliska skrifter och hur de tolkades. Vetenskap och nya seenden och upptäckter, den som gjorde det straffades och inte sällan med döden.

Hade vi inte haft dåtiden upptäckare och alla andra som vågade pröva på något nytt hade vi knappast gjort några framsteg. Det var den då unkna religionen som härskade och folket skulle se till att de med makt skulle ha ännu mera makt, ära och förmögenheter. En usel tid i dåtidens Europa.

Att Tyskland bröt sig ur genom protestanterna och dess grundare Martin Luther, om inte det skett hade vi knappast haft den utveckling vi nu ändå fick. Här kom kunskapen även till våra Nordiska länder och öppnade upp för nya metoder och ett annat synsätt än den gamla kristna ortodoxa synen.

Jag finner inget speciellt hedrande i dessa gamla byggnadsverk om jag tänker på hur de kom till. Att det är sevärdheter och konststycken som man förvånas över och hur skickliga det ändå var är naturligtvis beundransvärt. Men tiden när de kom till var minst sagt inte något åtråvärt.

Att nu i de trakterna eller områdena runt där EU parlamenten är placerade har man en viss förståelse att de är rädda för krig efter allt de fått utstå. Nazisterna var de senaste som härjade här och man hade också sina högkvarter här. Minns serien som gick på tv för ganska länges sedan nu, Allå, Allå Emliga Armén och skulle vara i Belgien på ett café där man gjorde narr av nazisterna. F ö tyckte jag det var en jättekul serie som jag hade ganska stort nöje av.

Trots allt måste ju vi också här i kallan nord ha möjlighet existera. Kriget undkom vi, men mycket annat vi ständigt varit tvingade kämpa med eller mot. Kyla, snö och även dålig växtlighet samt tillgången på föda kunde vara väldigt begränsad. Visst behöver vi också ha en tanke från EU att de även ser till att vi också får ta del av de välstånd man visar upp. Man säger då det i alla fall, att utan EU blir allt sämre. Måste man inte bevisa det då, hittills har jag inte märkt av några stora framsteg. Ja inte svälter vi ihjäl och vår natur är en av de bästa i världen, rent friskt vatten, vem kan skryta med det idag. Runt EU-parlamentet och dess områden och vattendrag (kanaler) är sikten princip 0. Jag skulle inte vilja bo där än hur bra de säger sig ha. Naturligtvis vet man inte om något annat då har man ju inget annat jämföra med heller.

Trots allt tror jag på Norrlands fina natur och även tror jag på framtiden. Tillgången på varor och de relativt låga priserna kan dock vara en förtjänst om vi ingår i EU. Men allt annat – det måste vi rätta till. I annat fall får vi skicka ner en patrull från bygderna härifrån som örfilar upp pamparna i EU. De ska lära sig veta hut!

Det kommer en dag i morgon också. Allt kan hända, även att flytta berg om tron är tillräckligt stark.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>