EU:s jordbruksstöd – den som har störst areal mark tänkta för grödor

Redan under 60-talet började småjordbruken försvinna från Sverige och främst för inland och fjälltrakter. Då var vi inte med i EU och det var vår egen regering som tyckte att storskaligt jordbruk var det som skulle satsas på.

Så har det varit ända sedan dess och förstärktes ytterliga genom EU och det inträde vi gjorde där. Att det är sämre odla grödor häruppe är naturligtvis helt självklart, konkurrensen bara inom Sverige mellan olika områden är i det närmaste enorm. Tar vi Skåne som borde ha de bästa förutsättningarna i den södra delen är kustområdena här i norr de som har de bästa. Så ser det ju också ut idag.

Några enstaka bönder har vi fortfarande kvar i inland och fjälltrakter, men det kan nog nästan räknas bara på fem fingrar vilket är den uppskattning jag gör.

Någon återgång till det gamla systemet med småbönder blir det knappast, om inte något drastiskt sker. Dels tror jag människor är allt för bekväma idag och det är naturligtvis enklare ha ett ”vanligt jobb” och handla i affären vad man behöver. Så lever de flesta av oss ändå. Både stad och land.

Nu pratas det ändå om att minska ner på jordbruksstödet. Lantbrukarna själva säger det skulle drabba dem hårt. Det sätt man får stödet efter räknas ändå ut på vilken areal man har. Stora arealer större stöd. Du behöver inte ens bruka jorden utan kan bara uppge arealen som du har tillgång till och få stödet efter det. Ser vi återigen vilka som har de största arealerna att uppge, måste det finnas i de centrala delarna av Europa. För Sveriges del borde det vara den södra delen och Skåne. Kusten nämnde jag också – från norr till söder.

Här ser vi ju dilemmat med hur vi alla ska ha färsk mat i våra butiker. De få mjölkproducenter vi har här (inland/fjälltrakter) måste först skicka den färska mjölken till Umeå och så även med köttet och till ett slakteri långt härifrån. Sedan ska det distribueras hit igen.

Blir våra svenska bönder mer och mer utkonkurrerade (från hela landet), ja då blir det från Centraleuropa vi ska ta vår föda. Jag tycker hela förfaringssättet som de är uppbyggt på är helt osannolikt. Nu är det en gång bestämt (dålig kunskap och insikt)) att vi ska ha det på det här viset. Hur det kommer sluta vet väl egentligen ingen.

Helt sanslöst och utan långa transporter ingen mat i våra butiker. Detta kan vi inte kalla ett ”hållbart samhälle”.

Tillika äter säl och skarv upp 200 000 ton fisk/år. Matfrågan och tillgången på föda kan bli vårt största problem, om det inte redan är som det nu är uppbyggt. Att springa runt på Stockholms gator i vitskjorta, slips och med portfölj löser inte problemen på långa vägar. När människan till största delen blev urban försvann också förståndet.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>