Våldtäkten på Lappland – Stora Sjöfallet och Porjus

I rättvisans namn visst har minoritetsfolket offrats för vår välfärd. Framförallt samerna som hade sina visten, läger, bosättningar och de ställen som ingick i deras utövande i sin överlevnad. Många andra drabbades också, även om de inte direkt var samer och/eller renskötare.

De första nybyggarna inklusive samerna levde uteslutande av jakt och fiske. Det är sedan urminnes tider och hur människor befolkade dessa trakter. De kom uteslutande via vattenvägarna. Så skedde också för oss här inom V-mina med de första nybyggarna. Samer fanns redan sedan tidigare och var väl installerade i sin överlevnad. Det var den gamla typen som fortfarande finns i Ryssland och där ständiga flyttningar sker. Inga fasta bostäder utan man har med sig allting på slädar dragna av renar.

Här också har de renskötande samerna blivit överkörda av staten. Främst är det järnvägar som dras fram på deras marker och de får svårare och svårare utöva sin renskötsel och därmed sin överlevnad. Ryssland samer är väldigt hårt utsatta. Trots allt om vi ser till det har de svenska ändå betydligt bättre och behandlas inte lika illa.

Trots detta och om vi ser till hela Lappland – landskapet – visst har de bara setts till hur mycket resurser som kan tas härifrån. I rubriken nämner jag Stora Sjöfallet och Porjus, vilket jag tagit ur minnet vilken rusch där var när det byggdes, eller om man så vill raserades. Man tänkte väl inte så mycket på det då, utan var mera invaggad i den politik som då fördes. Det gamla skulle bort och det nya moderna stod för dörren. Städerna växte och alla skulle dit, det var där utvecklingen skedde. Men så här i efterhand, på vilkas bekostnad?

Mycket av det naturliga försvann, framförallt fisket som människor tidigare överlevt av och var den centrala delen. Vi kan också säga att det förkom boskapsskötsel av de som installerat sig och bodde i permanenta bostäder. Men ändå var många beroende av fiske. Jakten var direkt inget livsbringande om vi tänker på köttet och då framförallt på dagens älgar som då knappt fanns några alls. Det är det senare skogsbruket som gjort att älgstammarna exploderat. Mörka tjocka skogar var mera renens marker och under vintrarna. Laven var och är mycket i deras tillgång på föda.

Summa summarum när vi nu ser hur människor lever i de urbana miljöerna varifrån har de fått sin standard som de ständigt vill förbättra. Nu räcker det inte med det gamla sättet bo på. Nu är det bassänger, cykelverkstadslokaler och även odlingar på taken som gör dem attraktiva. Vad detta kostar nämner man inte, men att det måste till mycket bra inkomster för att unna sig detta är inte svårt att förstå.

Att bo och leva på det enkla sätt som här tidigare förekom skulle bort. Nu försöker man återuppbygga detta i sina stadsmiljöer men samtidigt till höga kostnader. Både att bygga och att bo. Man vill eftersträva den jordnära miljön, men samtidigt har man inga begrepp hur miljön utanför fungerar. Pengar växer inte på träd och inte heller produktionen och i grunden varifrån allting fås. Fabriker ryker och energin flödar, samtidigt säger man vi ska leva hållbart.

Tycker inte synd om mig själv eller någon annan. Men en liten tillbakablick skadar aldrig.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>