Hur länge kommer oljan att räcka?

Jag tänkte jag skulle forska lite i det och få fram några uppgifter. Det enda jag kunde hitta var den här länken. Om du som läser har bättre uppgifter är du välkommen lämna dessa.

Ser vi till ett globalt perspektiv och de stora användarna av fossila drivmedel (främst USA) finns där inga tankar på ett fossilfritt samhälle eller att eftersträva 0 CO2-utsläpp. Trots detta finns en stor elbilstillverkare där. Ser vi till deras krigsberedskap och allt de kommer använda i ett eventuellt krig, förutom det som redan pågår plus deras beredskap och övningar är det enorma mängder bränsle de förbrukar. Här kan vi också räkna in andra makter, inte minst Ryssland och även Kina plus många fler.

Bara för att tanka deras plan och vid deras övningar åtgår det flera tankbilar med bränsle som fyller planen som sedan i sin tur ska tanka stridsplanen i luften. Tänk att det här är ”bara” övningar men sker nästan dagligen, hur skulle det inte bli i ett eventuellt krig då, vilket vi får hoppas vi slipper. Amerika i stort har ingen tanke på någon ”omställning”. Många eller kanske de flesta (jag vet inte) vill fortfarande ha sina motorstarka och tunga bilar. Om de drar 1-3 L/milen verkar inte ha någon betydelse. Bränslet är jättebilligt i våra ögon sett och i jämförelse med dagens svenska bränslepriser.

Sedan har vi alla oljeproducerande länder där det inte verkar finnas något slut, samtidigt borrar man efter mer olja. Var det inte ryssarna som letade olja i Arktis eller Antarkits? Visst kan vi i Sverige sträva efter mindre utsläpp men det kommer inte påverka jordens totala klimat eller de utsläpp som sker i övriga världen. Luften är global och där finns inga väggar som skyddar oss från yttervärlden eller yttervärlden inte skulle påverla oss.

Får man ner priset på elbilar kunde jag tänka mig en sådan (om jag lever så länge) och att den blir mera beprövad. Nu som det är betecknar jag det som att köpa grisen i säcken.

Sedan har vi ett annat problem också. Som vi vet styrs oftast priset av tillgång och efterfrågan. Om vi nu ska tillverka egna bränslen, hur stor kapacitet blir det, kommer det täcka behovet med råge eller blir det ett underskott? Jag tror det senare, en risk för att det blir brist och vad händer då med priset och när inga andra alternativ finns? Det blir som i gamla kommuniststaterna, folk köar och ockrarna och svarthandeln blomstrar.

Ibland är jag förundrad över miljöpolitiken, den som säger sig tycka den är bra och i andra stunden vill man ha jetdrivna plan som ingår i deras framtida projektering. Slutsatsen blir att flyget är inte något som går att stoppa. Fossila bränslen kommer knappast täcka knappt en bråkdel av behovet totalt. Batteridriften av plan är nu Norge inne på och det är tänkta just för deras behov. Kortare flygningar och det som passar deras geografi. Mindre utspridda enheter (byar, kobbar och skär) och med bara några passagerare.

Vi är nu inne i experimentfasen. Vad kommer verkligheten visa?

Är det någon typ av maffia som fått fäste i vårt land och vi ska beräknas tro ALLT som sägs.

Jag försöker inte vara sarkastiskt på något vis.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>