Svensk förlossningsvård bland den sämsta i världen

Enligt den diskussion som framkom i tv4 nu på morgonen är svensk förlossningsvård bland den sämsta i världen trots vi säger vi är ett bland det högst teknologiska landet i världen. Journalisten (Lisa Bjurwald ) som kommer med de här uppgifterna säger också att svensk förlossningsvård halkat efter sedan 30 år tillbaka.

Det stämmer bra det var då man började lägga ner olika BB:n. Det var vid den tiden också som Vilhelmina tappade sitt. Senaste uppseendeväckande var Sollefteå. Det viktigaste i livet, att födas har blivit att sättas i ett sekundärt tillstånd och kan jämföras med skogens apor och gorillor på det sätt de får sin avkomma. Tur eller otur till chansen överleva. Ska vi ha det så i det ”fina landet” Sverige?

Jag vill påstå det är ”gubbsamhället” som är orsak till detta. Se det senaste, Sollefteå vilka som där var inblandade och försvarade flytten av BB.

”Gubbarna” har också varit bebisar en gång och fötts ut moderlivet. Varit ynkliga och varit tvingade till skötsel och vård av sin respektive mor. Det glömmer man lätt bort när man själv kommer till makten eller på det sätt man gjort och ser bara sin karriär som viktig. En kort sammanfattning bara som kunde bli jättelång med mycket mer ingående fakta i detta.

Journalisten i programmet påvisar också att dagens ansvariga viftar bort det här och anser inte det är något problem. Man hänvisar till att bara omkring 7 stycken dör (var glad du överlevde) och därmed ska man vara nöjda. Att så många ändå överlever en förlossning (främst mödrar) anses som en framgång. Att de sedan har eller får svåra förlossningsskador (för livet) anses mindre intressant.

Nyligen dog en kvinna härstammande från Syrien p g a att hon inte fick kejsarsnitt. Ett relativt enkelt ingrepp som hade gjorts i det krigsdrabbade Syrien om hon varit där. I Sveriges fina och rena lokaler med utbildad personal som gått ut från våra universitet lät man henne dö.

Sverige är undermåligt i många hänseenden och mycket är för det ”gubbsamhälle” som byggts upp. Karriär, jättelöner (för att utföra i princip jota) och i övrigt styra samhället i de riktningar de behagar.

I äldre tider tog man bättre tillvara födande eller gravida kvinnor trots bra mycket sämre ekonomiska förutsättningar. Idag ska det sparas in på det viktigaste, att födas och bli till som människa och medborgare. Visst är det både hemskt och syniskt.

Som exempel på ”gubbsamhället” kan vi se vilken reaktion det blivit när Länsstyrelsens tjänstemän gått ut och föreslagit bilfria centrum, medborgarlön och 6 timmars arbetsdag. Visst kan det vara lite kontroversiellt, men vad är det vi säger. Vi ska ha ett ”grönt” och giftfritt samhälle och där människor mår bra. Detta kan vara en del i detta, för om vi inte tänker förändra, då kan vi lika gärna ha det som vi har och varför då ”låtsas” vara en i ledet för förändring. Inte minst sossarna är med på de noterna (offentligt). Hur vill man ha det och vad är trovädigt eller vem?

Här går jag emot det dominerande manssamhället som de flesta partier kan vara delaktiga i, mer eller mindre. Jag fråntar mig inte ansvar själv.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>