En av mina små vänner omkom idag

nötväckaDet var nötväckan jag hade ett inlägg om tidigare någon gång. Det small till i fönstret och när jag tittade låg där nötväckan i sina sista ryckningar innan den dog. Det var ingen lång kamp, förmodligen bröt den nacken och dog direkt. Blod ur näbben sipprade sedan fram.

Jag var så glad när jag upptäckt en ny fågel (fågelart) utanför mitt hus. Den betedde sig inte som alla andra småfåglar. Den var snabb och så kunde den klättra både upp och nervänd samt gå med huvudet neråt efter en stam exempelvis. En trevlig lite fågel med andra ord.

Läser man vidare skulle den vara sällsynt ovanför Dalälven men den skulle stanna inom det område den vistas på året runt. Det var vad som hände den här. När den väl kommit hit för ca: 2 år sedan har den ständigts setts.

Det skiljer lite i färgen på bröstet mellan hona och hane. Hanen mörkare, lite ljusrödaktig och honan ljusare i fäg. Mera vitaktig. Det här var definitivt en hona med bröstet i vit färg. Synd nu kanske aldrig jag får se denna fågel mer här. Någon förökning blir det inte heller om det var den enda honan häromkring. Har jag tur – eller fågeln – kanske en hane dyker upp men utan en hona blir det ändå inga ägg eller någon förökning. Jag följer det. Den brukade alltid visa sig lite då och då.

Har du sett någon nötväcka?

Kommentera

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>