Diet för Ibs?

Nu börjar jag bli riktigt less, har fått diagnosen IBS för några år sedan, nu i över ett år har min mage skött sig väldigt bra, dvs inga smärtor efter måltider, men nu i snart två veckor har jag haft enorma problem. Speciellt igår och idag, efter middagen har jag fått svinont i magen. Funderar på ifall någon speciellt diet är bra emot ibs, nån som vet?

Då jag fick diagnosen kunde jag endast äta flytande kost och ytterst lite frukt, rasade i vikt på en månads tid och där vill jag inte hamna igen men tanken har slagit mig att snart testar jag gå över till nästan endast flytande kost för att se ifall det blir bättre, iallafall middagen för det är den som är största bekymmret just nu.

Att ta kontakt med min läkare jag träffat en gång för detta orkar jag inte, han gav mig inga vettiga råd då utan satte endast in skumma mediciner som jag mådde as-dåligt på så jag tänker försöka härda ut själv och se om "skovet" går över annars får jag väl försöka mig på någon form av diet, med all erfarenhet av tidigare år så vet jag ju att det går till sig efter ett tag men det kan hålla i sig i några månader om jag har otur.

Nåväl, om någon vet av någon diet eller nåt som är bra att äta eller inte äta så man inte får svinont i magen kan ju hojta till!

Annars idag så hann jag jobba två timmar innan jag drog upp på sjukhuset för en kontroll av min astma, gick bara finfint, fick mina sprutor också. Resten av dagen har jag varit trött och slut, for ner på stan en sväng efter sjukhuset och kollade runt men orkade knappt gå runt så det blev hem till soffan rätt fort. Nu tänker jag nog lägga mig i soffan igen och se ifall smärtorna i magen ger med sig.

28 kommentarer

  1. marie almquist

    Hej, söker efter andra som fått biverkningar av influensasprutan och din blogg dök upp?
    Hur reagerade du?
    Mår du bättre?

    Förstår att du har andra problem med din kropp. Har de blivit värre sedan vaccinationen?

    Vad är det för sprutor du får?

    Vet du någon annan som fått långvarig reaktion efter Pandemrix?

    Krya på dig o din lilla mage.
    marie

  2. Jennely Ottosson

    Svar till Jennie (2010-01-27 12:03)
    Aha, tyvärr så verkar jag få mer problem av fett, äter jag typ bara potatis eller sallad går det hur bra som helst. Har varit hos en dietist på mitt jobb tidigare, de kunde som inte ge så mkt råd o så eftersom det inte finns så mkt om sjukdommen av nån anledning, man får testa sig fram typ.

  3. Viktoria

    Hej!
    Jag har precis fått diagnosen IBS. Är inget kul alls och står precis som du frågande till vad jag kan äta.
    Testat LCHF och blev MYCKET värre på den kosten.
    Jag har precis som du upptäckt att flytande mår jag bra på men går ju inte leva bara på det eller?
    Jag äter Modifast just nu något/några mål per dag för att må hyfsat. Vitt bröd mår magen bra på med.
    Jag äter inga mjölkprodukter (pga barn med allergi) och funderar på att testa glutenfritt för se om det hjälper..

  4. Jennely Ottosson

    Svar till Viktoria (2010-04-01 11:33)
    Hallå! Ja det är inte lätt då man inte riktigt vet vad som gör allt värre eller inte, för mig går det i perioder, ibland kan jag äta nästan vad som helst, ibland ingenting. Flytande fungerar enormt bra då man har extrema problem men som sagt, inget att leva på. Vitt bröd klarar jag inte alls av, men jag funderar som du på att testa glutenfritt framöver, måste bara motivera mig till det då man måste förändra så mycket. Lycka till för dig! Håll mig gärna uppdaterad om du hittar nåt som fungerar bra för dig! 🙂

  5. Emma

    Hej. Jag ramlade in på din blogg för ett tag sen och fastnade på det här inlägget eftersom jag haft liknande problem själv. Så nu återkommer jag och tipsar om nåt som heter FitLine som ska vara bra mot IBS och liknande. Har kört med det i en dryg månad och nu får jag symptom alltmer sällan. Det är ett pulver man blandar i vatten och dricker så ska det ”reparera” magen och hjälpa till med matsmältningen. Dyrt som stryk men kan ju vara värt det. Här är en länk iaf om du är intresserad:
    http://fitline.com/?action=product&p_id=25470&cid=203&c_id=1698&TP=15231

  6. Jennely Ottosson

    Svar till Emma (2010-04-01 20:43)
    Hej. Åh, tack för tipset, ska läsa lite om de där o se ifall man offrar lite pengar på att testa det, kan ju som du säger vara värt det ifall man slipper besvär framöver av det.
    Billigt var det inte direkt som du sa men det kan ju ändå vara värt pengarna!

  7. hemimetabol

    Hej!
    Jag har också IBS diagnos (sen 8 år). Testar nu att köra flytande föda (Modifast) och det känns toppen! (skriver om det i min blogg) Har haft en attack, men den var lite mildare än om jag hade haft tarmarna fulla. Men grejjen med IBS är att alla är så olika, det är ju en slasktrattsbenämning. Folk med mycket diarré kanske inte bör äta flytande, vad vet jag?
    Lycka till med din IBS!

  8. Sanna

    Hej!
    Jag trillade in på din blogg och ser att du lider av IBS. Du är inte ensam, här finns det en tjej som lider av det. Jag har haft problem sen jag var 15 och i november 2009 så fick jag diagnos efter många undersökningar. Nu är jag 21 år. Min diet när det gäller Ibs är att hålla sig undan från fet mat och stark mat. Så fort jag får i mig detta, så reagerar magen direkt av att bli uppkörd och behöver gå på toaletten! Jag har allergi mot laktos och mjölkprotein, soja och nötter. Det förvärrar dessutom mer av vardagen att hålla koll på allting!
    Kolla in min blogg! KRAM Sanna

  9. Gudrun

    Hej!
    Har precis hämtat posten för dagen och har just läst repotaget i Kommunalarbetaren om dig och din mage. Jag har haft problem i många år med min mage, men har inte genomgått några direkta undersökningar. Min läkare säger att allt tyder på att jag har IBS.
    Nu har jag hittat ”min” medicin på Hälsokost eller Apotek och som jag är sååå lycklig för. Den heter:PROBI:MAGE och jag tar en tablett varje morgon. Jag lovprisar denna tablett så mycket så jag skulle kunna bli återförsäljare av den. Har du inte prövat den..ge den en chans!
    Varma Kramar/G

  10. Jennely Ottosson

    Svar till Gudrun (2010-11-24 13:08)
    Hej! Jag har ju inte heller fått göra några direkta undersökningar. Fick fylla i ett papper med frågor. Sen gjorde de en gastoskopi för att utesluta magsår etc i början. Hmm, tror inte att jag testat just den tabletten faktiskt, tack för tipset! Får fara och köpa den här någon dag och prova 🙂
    Kram/Jennely

  11. Karin Murén

    Hej!

    Det är faktiskt många med IBS som blir hjälpta av probiotika, dvs goda bakterier som balanserar magen. Tidigare inlägg i din blogg vittnar om detta och vi har också fått sådana signaler från användare av vår produkt Probiomax. Det finns ännu inte så många studier som visar på detta men sådana pågår.

    Hälsningar
    Karin Murén, produktchef på MaxMedica

  12. Jennely Ottosson

    Svar till Karin Murén (2010-11-25 11:45)
    Hej! Jag har provat att äta probiotika vid olika tillfällen men för mig har det inte gett någon direkt effekt, kanske har blivit tillfälltigt bättre. Men har faktiskt tänkt ge det ett nytt försök nu snart, så kanske att jag investerar i era tabletter då 🙂

  13. Sarah

    Hejsan!
    Ännu en som har IBS, visst är det hemskt.. Jag tycker egentligen mer synd om mina anhöriga som får stå ut med mitt gnäll om ont i magen hela tiden.. Men dom förstår nog inte hur ont det faktiskt gör.. Lider med er alla! Och det sägs ju att alla måste hitta sitt eget sätt på hur man mår bäst..
    Men som Gudrun skrev nedan… PROBI:MAGE.. Jag tackar den tabletten också.. Funkar väldigt bra och håller magen iform.. har inte lika mkt kramper och ont längre 🙂

  14. Jennely Ottosson

    Svar till Sarah (2010-12-04 21:06)
    Hej! IBS, är nog vanligare än man tror. Jag tycker inte så synd om mina anhöriga, pratar inte direkt om mina problem en massa med varken familj eller vänner. Precis, man måste försöka hitta ett eget sätt, alla jag har provat har varit förgäves tyvärr.
    Jag får nog ta och prova den där Probi:mage, är många som tipsat om den nu 🙂

  15. Monika Freij

    Hej igen jenny!
    Ibs är inte en kronisk sjukdom, den kan botas genom rätt föda. Beställ boken: Kan rätt kost bota cancer och andra sjukdomar. Ring hälsohemmet Mistelgården för en beställning: 042-33 37 11. Min kompis var på hälsohemmet, hon hade fått diagnosen Ultirös Colit, tarmsjukdom, har lagt om kosten och har slutat med alla tabletter samt att inflammationen i tarmen är borta. Min granne skulle bli stomi opererad, efter en vecka på Mstelgården behövdes det inte. Detta är en oerhörd gåva att få ta del av kostens betydelse för oss människor. Vill du veta mer så ring mig gärna 0739-410725

  16. Jennely Ottosson

    Svar till Monika Freij (2011-01-01 13:56)
    Hej. Så vitt jag vet så är ibs en kronisk sjukdom, den kan vara bättre och sämre men du blir aldrig av med den. Jag har suttit och läst om Mistelgården, det låter väldigt intressant men för en person som jag som är sjukskriven på deltid så är det nog tyvärr inget alternativ. Min ekonomi tillåter det nog inte.
    Tack iallafall för tipset!

  17. Linda

    Hej Jennely!

    Mitt namn är Linda Johansson och jag fann din blogg utifrån artikeln du var med utifrån tidningen Liv&Hälsa!

    Jag kan säga att jag vet precis vad du går igenom då jag själv lever med IBS sedan ett antal år. Har varit väldigt sjuk i perioder, men fått hjälp via ett hälsohem o lagt om mitt sätt att leva samt framförallt av att dricka Aloe vera varje dag. Det rekommenderar jag dig varmt att dricka.

    Kosten är A o O och lära känna sin kropp och läsa av vad man tål och inte tål. Är även utbildad kostrådgivare och arbetar som Distibutör/Återförsäljare för Aloe vera och vill hjälpa andra med IBS. Har skrivit en uppsats om IBS samt planerar att skriva mer om mina erfarenheter.

    Jag skulle gärna vilja ge dig tips som jag tror kan hjälpa dig att bli bättre i din IBS.

    Maila mig gärna så kan vi prata mer.

    Med Vänlig Hälsning en magvän/ Linda

  18. marco

    tack för din blogg
    tror att lag lider av ibs och har kännt mig så deprimerad.
    men efter att ha läst alla kommentater tror jag på en ljusare framtid för oss alla.

  19. Jennely Ottosson

    Svar till marco (2011-03-17 18:39)
    Kul att du kunde bli lite inspirerad av kommentarerna 🙂 Det är inte kul att lida av ibs eftersom det inte finns något botemedel men man får försöka göra det bästa av situationen.
    Sköt om dig!

  20. IBSMetoden.se - Lindra dina magproblem

    Hej! Behöver du hjälp med att ”ta tag” i dig själv rekommenderar jag boken IBS-metoden. Den tar upp en mängd parametrar i vardagen som kan förändras (mat, träning, sömn, stresshantering) och på så sätt lindra eller helt ”bota” IBS. 🙂

  21. Felicia

    Hej 🙂 Jag har också IBS sen några år tillbaka. Väldigt tråkigt och jobbigt eftersom jag alltid måste tänka på vad jag äter när jag inte är hemma. Just nu prövar jag att äta flytande för att se hur det funkar. Jag har varit hos en dietist där jag har fått en lista om vad som kan vara bra och inte bra att äta. Om du vill kan jag skicka den till dig? / Felicia

  22. annsofie

    Så TUR att jag hitade er &DIN blogg. jag fick symtomen idag av min läkare att jag har ibs och har enorma problem med smärtor och vill gärna veta vad man kan äta osv. 🙁 Några bra tips vad får man äta!

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.