Med ansvar för ekonomin för en bättre sjukvård i hela länet

Idag har  Allians för Västerbotten skrivit en artikel i VK:

 

Med ansvar för ekonomin för en bättre sjukvård i hela länet

Alliansen i landstinget gör i årets budgetförslag en rad nya satsningar och prioriteringar för att bibehålla och utveckla sjukvården. Västerbotten har en sjukvård av hög kvalité och varje dag utför personalen ett fantastiskt jobb för länets patienter. Dessvärre har landstinget stora ekonomiska underskott och brist på resurser till de olika verksamheterna. För att fortsätta hålla en god kvalité och fortsätta erbjuda ny vård krävs en ekonomi i balans. Endast den som tar ansvar för ekonomin kan lösa sjukvårdens finansiering. Allians för Västerbotten har i sitt budgetförslag valt att lägga ett budgetförslag som följer god ekonomisk hushållning och tar höjd för framtiden.
Landstingsstyrelsens majoritet, Socialdemokraterna, Vänsterpartiet och Miljöpartiet, har allt för länge valt att blunda för landstingets blödande ekonomi. Med deras budgetförslag får västerbottningarna vänta sig nya underskott. Alliansen väljer att göra besparingar på sådant som inte har med sjukvård att göra för att skapa en ekonomi i balans.
Alliansen tror på en ny ekonomisk styrning av landstinget där de som arbetar i verksamheterna får större självbestämmande. Vi anser att den största kompetensen för styrning och ledning finns hos personalen. Idag utgår landstinget från ett anslagsfinansierat system där verksamheter får en viss summa pengar utan att det har någon koppling till utförande eller prestation. Allians för Västerbotten menar att det är viktigt att ha en modell med en synlig koppling till prestation och resultat. Det skapar förutsättningar för att uppnå de ekonomiska och kvalitativa målen.
 
Allians för Västerbotten vill att landstinget ska erbjuda den bästa sjukvården med en god tillgänglighet. Det är viktigt att varje patient vårdas på rätt vårdnivå och inom en rimlig tid. Primärvården ska vara nära, trygg och säker för medborgarna.
De äldre lever idag allt längre trots svåra sjukdomar och problem. Alliansen vill ge multisjuka äldre en gräddfil direkt in till sjukvården. Samtidigt vill Alliansen fortsätta med kraftfulla satsningar när det gäller den specialiserade sjukvården, NUS:s profilområden, primärvård, psykiatri, missbruksvård samt barn- och ungdomspsykiatri.
Vården ska alltid vara patientsäker och trygg. Det finns dock kvalitetsbrister inom vården som dagligen orsakar människor lidande i onödan. Det handlar om vårdskador som hade kunnat förebyggas och undvikas. De vårdskador uppskattas till en merkostad på 225 miljoner kronor per år. Allians för Västerbotten vill ha en nollvision till år 2014 vad gäller de undvikbara vårdskadorna.
Allians för Västerbotten har som mål att göra Västerbottens läns landsting till den bästa sjukvårdsarbetsgivaren i landet. Alliansen vill öka den ekonomiska ersättningen till sjuksköterskor för specialistutbildning samt utöka antal AT/ST- platser för läkare. Personalförsörjningen är nämligen en av landstingets viktigaste frågor för framtiden och för en trygg hälso- och sjukvård av hög kvalité.
Alliansen vill satsa på kompetensöverföring och ta vara på den kunskap och kompetens som varje medarbetare har. De befintliga resurserna måste användas på ett smartare sätt. Genom att ta tillvara på kunskapen som finns i sjukvården och inte minst hos landstingets seniora medarbetare skulle det gå att minska köerna och öka tillgängligheten.
Alliansen tror på att sjukvården ska finnas nära patienten, vara tillgänglig och att vårdnivå ska anpassas efter varje enskilt fall. Alliansen prioriterar sjukvården och tänker långsiktigt på vad som blir bäst såväl för patienterna och för personalen i Västerbottens läns landsting.
 
Nicklas Sandström (M)
Oppositionslandstingsråd
Marianne Normark (FP)
Gruppledare
Olle Edblom (C)
Gruppledare
Birgitta Nordvall (KD)
Gruppledare

 

 

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.