Ska sockerpiller bota cancersjuka även i Västerbotten?

 

 
Det Socialdemokratiska landstingsrådet i Jämtland Robert Uitto föreslår i ett inlägg i Östersundsposten förra veckan att staten skulle öppna upp för licensutbildningar för Homeopater (alternativmedicinare). I praktiken skulle det betyda att ge en statlig legitimation till människor som ska försöka bota cancer med sockerpiller.
 
Min invändning handlar om då det offentliga ska gå in i form av finansiering eller ge legitimitet till en metod som det saknar evidens kring. Om nu någon vill använda homeopati för egenvård och blir bra av det så är det självklart jättebra och en vinst för samhället.
 
Homeopatin är trots allt den raka motsatsen till den klassiska skolmedicinen som utövas på landets sjukhus och på alla andra ställen där det erbjuds offentligt finansierad sjukvård. Trots att denna form av skolbildning funnits i flera hundra år har än så länge ingen homeopat lyckats bota en patient utöver placeboeffekten.
 
Frågan är om även Socialdemokratin i Västerbotten kommer att anamma sin partikamrats förslag och påbörja läkemedelsordination av Dextrosol för cancertumörer?
 
 
 

 

Etiketter: ,

7 kommentarer

  1. Robert Uitto

    Ja, du är lite rolig du Nicklas som utan homeopatisk utbildning kan uttala dig i frågan… Dessutom undrar jag hur det kan vara samma sak att kräva bra utbildning och legitimation som att tillåta homeopatisk behandling av cancer… Vi behandlar ju inte heller cancer med sjukgymnastik fast den är legitimerad, utan med därför avsedda effektiva metoder…
    Vidare skriver du: på alla andra ställen där det bedrivs offentligt finansierad sjukvård… Lite mer fakta kröver jag innan Du uttalar dig, eftersom de flesta offentligt finansierade sjukvårdssystem i EU anammar homeopati, forskar i det och har utbildning på universitetsnivå…

    I vilken litteratur, i vilken forskning och vilka undersökningar, samt vilka homeopatiska sjukhus har du sett dessa dåliga resultat.
    Har du tex missat senaste medicinske Nobelpristagarnens positiva uttalande om homopati… Underligt att vissa aroganta inställningar går hem och accepteras inom vissa områden. Helt outbildad i ämnet tycks du veta allt uttalar du dig lika konsekvent om molekulärbiologi, astronomi, kostlära, svetsning, rörmokeri, pilotutbildning osv….

    Vänligen Robert Uitto

    PS. Hur mycket vet Du om min inställning till alternativ medicin, vad vet du om min inställning i frågan osv…. Vi kan ta ett samtal i frågan, nästa gång vi träffas – om du känner dig ha bakgrundskunskap nog för detta…

  2. Nicklas Sandström

    Svar till Robert Uitto (2011-10-01 23:23)
    Hej!

    Kul att du uppmärksammade min blogg och interpellation. Den kommer upp till debatt tisdag den 11 oktober då din S-kollega Peter Olofsson ska svara på den. Ska bli en intressant debatt. Jag anser inte att jag behöver ha en homeopatisk utbildning för att uttala mig om att vården ska använda beprövande och vetenskapliga metoder. Om några homeopatiska preparat skulle fungera så hade de redan funnits inom vården.

    Sen får människor göra precis hur de vill men sin homeopati, äta vilka preparat de vill och hur de vill. (1/2)

  3. Nicklas Sandström

    Svar till Robert Uitto (2011-10-01 23:23)
    Däremot anser jag inte att vi med skattepengar ska finansiera det då det inte finns evidens.

    Vi hörs säkert på nästa sammanträde med Norrlandstingets regionförbund i december. Så då kan vi fortsätta diskussionen om du känner för det.

    Mvh
    Nicklas

    (2/2)

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.