Satsa på AT-platser och säkra framtidens läkarförsörjning

I dag skriver jag tillsammans i VF med mina alliansvänner om att det behövs fler AT-platser för att särka framtidens läkarförsörjning.

 

Hela artikeln:

Satsa på AT-platser och säkra framtidens läkarförsörjning

Situationen kring landstingets framtida personalförsörjning är mycket oroande. Läkarbristen är redan nu ett stort problem i många verksamheter. Fyrtio procent av specialistläkarna är idag äldre än 55 år och även om ett drygt 40-tal avlägger forskarexamen årligen kommer detta inte att räcka för att ersätta pensionsavgångar, särskilt inom vissa specialiteter. Utbildning och rekrytering av specialister med forskarexamen är därför en nyckelfråga för Västerbottens läns landsting, i synnerhet för den högspecialiserade vården vid universitetssjukhuset.

Den lösning på problemet med personalförsörjningen som den socialdemokratiska landstingsledningen använt sig av är dyra stafettläkare. Denna lösning är varken kostnadseffektiv eller långsiktigt hållbar. Den innebär dessutom en bristande kontinuitet för länets patienter. 
 
Trots att läkarutbildningen i Umeå har utökats år 2006 och även ytterligare för år 2012 med 10 nya platser har inte den senare delen av utbildningen där man specialiserar sig utökats i samma takt. Detta är den huvudsakliga förklaringen till bristen på läkare och innebär att det endast finns 16 AT-platser till de omkring 90 läkarstudenterna i Umeå. Den här terminen har 85 personer sökt till de 5 AT-platser som finns i Umeå.
 
Det är dags för den socialdemokratiska landstingsledningen att agera nu. Allians för Västerbotten har i flera år påpekat vikten av en långsiktig lösning på personalförsörjningen och att detta är en ödesfråga för att kunna driva sjukvård i framtiden. Redan nästa år bör ytterligare 20 miljoner kronor för nya AT/ST-tjänster avsättas för att ha en möjlighet att säkra framtidens läkarförsörjning.
 
Nicklas Sandström (M)
Oppositionslandstingsråd
 
Marianne Normark (FP)
Gruppledare
 
Olle Edblom (C)
Gruppledare
 
Birgitta Nordvall (KD)
Gruppledare
 
 

Etiketter: ,

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.