Minskade vårdskador ger enorma vinster

Varje år dör ett flertal människor av de skador de får inom vården ännu fler får skador. Sett i ett historiskt perspektiv har det blivit oändligt bättre. Trots det finns det mycket kvar att göra. Sett till jämförande statistik mellan landstingen ligger vi näst högst i vårdrelaterade infektioner i sjukhusvård (somatisk). I Undvikbar slutenvård ligger vi högre än riket.  
 
För Västerbotten beräknas de onödiga vårdskadorna och vårdrelaterade infektionerna kosta landstinget 225 miljoner kronor. Det är väldigt mycket pengar men framför allt otroligt onödigt lidande för alla patienter.
 
I Alliansens sparpaket har vi en ambition om att sänka vårdskadorna med 30 procent. Vi beräknar att kunna ta hem 13 procent av dessa kostnader för nästa år. Då går det ställa sig frågan varför det inte redan är gjort. Tror helt enkelt att frågan inte blivit tillräckligt uppmärksammad och jobbad med så att det nått ut i hela organisationen. För det är rätt enkla metoder för att få ner vårdskadorna. Det handlar bland annat om att följa de uppställda hygienrutinerna.
 

Etiketter: ,

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.