Bekymmersam sommarsituation i vården

Foto: VLL
 
Det kommer fler och fler signaler om att sommaren inom sjukvården i Västerbotten kommer att bli extra tuff och svår i år. Problemet är inget nytt utan ständigt återkommande varje sommar. Jag har verkligen full förståelse för att alla inom vården vill ha semester som alla andra, det måste de självklart också kunna få.
 
Landstinget måste bli bättre på att planera och möta upp detta behov tidigare och på ett mer systematiskt sätt. Jag har ingen färdig lösning utan det måste till en större verktygslåda för alla verksamheter att jobba med semesterplaneringen. Ett av de viktigaste verktygen är då att de verksamheter som det funkat bra kan lära andra hur de gjort. Jag kan verkligen hoppas att alla som vill ha semester i sommar kommer att få det.

Etiketter: ,

5 kommentarer

  1. Malin

    Du får det att låta som att årets situation är som alla andra år. Menar du att ssk-studenternas uppror inte alls har haft effekt med andra ord?

  2. Maria

    Visst är det viktigt att alla får semester, men man kanske kan använda sig av uskor och läkarstudenter i större omfattning. Det berikar ju också deras sommarjobb.

  3. Syster Yster

    Äntligen någon som fattar!

    Jag vill dock upplysa dig om att det är värre än någonsin. Sommaravtalen kommer att bli väldigt kostsamma för landstinget.
    Trots detta så kommer flera kliniker att måsta dra ner vårdplatser pga sjuksköterskebrist.
    Man blir som sjuksköterska förbannad, när vi tidigare i vår kunde läsa att sommaren var klar, inga studenter för 24.000:-/månaden behövdes. Det känns ju spontant att cheferna och HR-specialisterna tror att vi är dumma. Nu med facit i handen har dom spridit lögner.
    Tyvärr så är detta bara början. Jag kommer som sjuksköterska att kräva rejäl löneförhöjning och drägliga arbetsförhållanden dår jag som ssk kan garantera patienterna en god patientsäkerhet på de pass jag arbetar eller så slutar jag..och fler med mig kommer att gå. Det är ju inte bara chefer och Rastad som måste vakna ni politiker måste förstå allvaret i detta. Sjukvård utan sjusksköterkor är som en bil utan motor. Nu skriver jag något som är väldigt kontroversiellt: Undersköterskorn kan inte ta över mina arbets uppgifter men jag kan ta deras. Allmänhetern vet inte vad vi som sjuksköterskor är ålagda att göra enligt lag, då vi fick vårt legitimation. Utan flertalet tror vi latar oss framför datorn eller släpar benen bakom oss. Det är vårdförbundet som går ut med att RAST är en rättighet! inte kommunal.

    Lite tvära kast:) men ville bara säga att jag är tacksam att du uppmärksammat detta.

    SSK NUS

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.