Ett enda nummer till sjukvården

I dag har jag lämnat in ett förslag om att införa ett enda nummer som kontakt med sjukvården i Västerbotten. Här nedan är pressmeddelandet och själva motionen där förslaget presenteras.

Pressmeddelande 121116: M: gör det enklare att komma i kontakt med sjukvården

Moderaterna Oppositionslandstingsråd Nicklas Sandström har idag lämnat in ett förslag till landstingsfullmäktige där han vill göra kontakten med sjukvården i länet enklare. Han föreslår att sjukvården i länet får ett enda nummer att ringa då man som länsbo vill ha kontakt. I dag upplever många länsbor att det kan bli rätt krångligt vart man ska ringa, om det är tillexempel till sjukvårdsrådgivningen eller sin egen vårdcentral. Att inte sjukvårdsrådgivningen kan boka in på berörd vårdcentral är även det något som gör det krångligt och svårt att förstå som patient.  

Om all telefonkontakt med vården istället lades över till ett enda nummer, nämligen 1177, skulle krånglet minska och servicen öka. En stor samordningsvinst kommer att uppnås, eftersom nr.1177 ger samma vårdkonsultation som vårdcentralerna under sin telefontid. Såväl patient som landstinget skulle vinna i enkelhet och kostnad med en sådan lösning menar moderaternas Nicklas Sandström.

Nicklas Sandström (M)
Oppositionslandstingsråd
070-254 45 15

Motionen i sin helhet:

Ett enda nummer in till sjukvården – 1177

I dag har länsborna en rad olika telefonnummer för att söka kontakt med vården. Många länsbor söker i första hand upp numret till sin vårdcentral och ringer dit, andra ringer via landstingets växel eller provar att ringa direkt till önskad specialistläkare. Att hitta numret till sin vårdcentral är inte heller det enklaste då inte heller alla vet vart de ska gå.

En annan kontakt för att få vårdkonsultation som många länsbor känner till är sjukvårdsrådgivningens nummer 1177. De har idag inte möjlighet att boka in patienter till berörd vårdcentral.

Om all telefonkontakt med vården istället lades över till ett enda nummer, nämligen 1177, skulle krånglet minska och servicen öka. En stor samordningsvinst kommer att uppnås, eftersom nr.1177 ger samma vårdkonsultation som vårdcentralerna under sin telefontid. Såväl patient som landstinget skulle vinna i enkelhet och kostnad med en sådan lösning.

Akutnumret 112 kvarstår oförändrat med en sådan lösning.

Utifrån ovanstående yrkar jag:

Att     som enda ingång för telefonkontakt och tidsbokning med sjukvården i länet införs Sjukvårdsrådgivningens telefonnummer 1177
                                                  

 

Etiketter: , ,

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.