Hjärnkirurgi i världsklass!

I dag besökte jag enheten för stereotaktisk funktionell neurokirurgi där jag träffade Patrick Blomstedt. På plats fick jag en fördjupad genomgång av det arbete som sker på enheten och de utvecklingsplaner som finns. Området med Deep Brain Stimulation (DBS) är något som Norrlands universitetssjukhus (NUS) är världsledande inom och ett av spjutspetsområdena för landstinget i Västerbotten.

Patrick visade mig bland annat röntgenbilder av hjärnan där det monteras en elektrod som med hjälp av svag ström blockerar störande signaler i huvudet. Det är så fascinerande att på samma ställe i hjärnan som är runt en kubikcentimer stort går det med hjälp av denna åtgärd bota eller lindra bland annat följande problem/sjukdomar: Parkinsons sjukdom, tvångssyndrom, depression eller Tourettes syndrom, hortons huvudvärk, ärftliga skakningar, beroendesyndrom, anorexi, Alzheimer, epilepsi med mera. Hjärnan är verkligen en makalös skapelse.

Det var verkligen ett mycket intressant verksamhetsbesök där jag fick se ett av NUS stora profilområden. Även ett stort tack till Patrick som visade mig runt och berättade mer om verksamheten.