Underlätta för patienter att söka vård

Igår skrev jag tillsammans med den moderata Europaparlamentariker Christofer Fjellner på VK-debatt om att det måste bli lättare för patienter att söka vård på andra ställen än sitt eget landsting. Läs hela artikeln här nedan.

 

Underlätta för patienter att söka vård

För två år sedan röstade Europaparlamentet igenom det nya patientrörlighetsdirektivet, som ger den som är sjuk rätt att söka vård i hela EU. Direktivet överförs nu till svensk lagstiftning och från och med den 1 oktober i år kommer patienter ha rätt till samma vård i andra EU-länder utan att behöva betala för vården själva.

Patientrörlighetsdirektivet är ett av de viktigaste principiella beslut som EU fattat de senaste åren. Vi har fri rörlighet för varor och tjänster inom EU och den fria rörligheten måste gälla även för den som är sjuk. De flesta kommer antagligen att föredra att få vård på orten de bor men för vissa patienter kan möjligheten att söka vård i hela EU vara direkt livsavgörande.

Många landsting kommer dock att fortsätta begränsa patienternas möjlighet att söka vård i andra delar av Sverige. Det finns en risk att det blir lättare för patienter från Västerbotten att söka vård i Spanien än i Stockholm. Vårdval Europa men inte Vårdval Sverige – det skulle vara olyckligt. Vi kommer därför att fortsätta arbeta för att den som är sjuk ska ha samma rätt att söka vård i hela Sverige som den kommer att ha i resten av Europa.

Beslutet att ge den som är sjuk rätt att söka vård i hela EU motarbetades från start av Socialdemokraterna. Margot Wallström bromsade förslaget under sin tid som kommissionär och i Europaparlamentet krävde Socialdemokraterna att Sverige ensidigt skulle få införa begränsningar av möjligheten att söka vård i andra EU-länder, genom så kallat förhandsbesked. Det hade inneburit att den som är sjuk skulle vara tvungen att fråga om lov innan den söker vård utanför landstinget, och landstinget skulle behöva godkänna behandlingen.

Vi förutsätter att regeringen och riksdagen, när direktivet nu ska överföras till svensk lagstiftning, vidtar ytterligare åtgärder för att underlätta den fria rörligheten och valfriheten för patienter. Dessutom förutsätter vi att Socialdemokraterna i Västerbotten inte kommer att försöka hindra patienter från att söka vård i andra EU-länder på samma sätt som de idag begränsar patienternas möjlighet att söka vård utanför Västerbotten. När patienter i Västerbotten nu får möjlighet att söka vård i hela Europa förutsätter vi att Socialdemokraterna omprövar sitt tidigare motstånd mot att den som är sjuk söker vård i andra delar av Sverige. Det är det enda rimliga.

Christofer Fjellner (M)
Europaparlamentariker

Nicklas Sandström (M)
Oppositionslandstingsråd

Etiketter: , ,

2 kommentarer

  1. Billy the Kid

    på vilket sätt menar du att socialdemokraterna är motståndare till möjligheten att söka vård i andra delar av sverige?

    • Nicklas Sandström (inläggsförfattare)

      Främst synen på valfrihet sen är olika landsting olika duktiga på upplysa om vårdgarantins möjligheter.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.