Bättre fungerande primärvård

I veckan presenterade Allians för Västerbotten ett brett åtgärdsprogram för en trygg, rättvis och jämlik sjukvård i hela länet. I det åtgärdsprogrammet presenterades tre paket för att nå dit. Det första handlar om trygg akutvård med ambulans i hela länet som jag skrev om i fredags. Det andra paketet presenterar vi hur vi vill Utveckla NUS och trygg sjukhusvård i hela länet samt trygga framtiden för lasaretten i Skellefteå och Lycksele som jag berättade mer om igår. Det tredje utvecklar hur vi i Alliansen vill få en bättre fungerande primärvård vilket du kan läsa mer om här nedan:

Bättre fungerande primärvård

Öka resurserna till hälsocentralerna. Det ska finnas hälsocentraler/sjukstugor i alla länets kommuner. Genom att satsa mer på primärvården kan hälsocentralerna ge en snabbare och bättre vård som på sikt minskar behovet av sjukhusvård och därmed även leder till betydande besparingar.

Säkra bättre läkarkontinuitet på hälsocentralerna. Läkarbristen är idag ett av de största hoten mot en trygg och likvärdig vård i hela Västerbotten. Vakanser och stafettläkare gör att patienter får vänta länge och sedan träffa olika läkare varje gång. Stafettläkare är dessutom väldigt dyrt att anlita. Därför behövs kraftfulla insatser för att säkra den långsiktiga försörjningen av läkare.

Utforma hälsovalet så att det passar hela länets förutsättningar. Hälsovalet i Västerbotten är utformat så att det är svårt att etablera nya hälsocentraler, framförallt utanför Umeå och Skellefteå. Alliansen vill göra förändringar i hälsovalet så att det blir möjligt för mindre verksamheter att etablera sig. Västerbottningen ska kunna välja primärvård oavsett var i länet man bor.

  • Hälsocentraler/sjukstugor ska finnas i alla länets kommuner.
  • Tillföra ytterligare resurser till primärvården för att på sikt kunna spara på dyr och onödig sjukhusvård.
  •  Stimulera rekrytering till hälsocentraler genom att erbjuda bättre löne- och arbetsvillkor.
  •  Inrätta rekryteringsfunktion som mer strukturerat kan arbeta med rekrytering av läkare till exempelvis små hälsocentraler runt om i länet.
  •  Gör om hälsovalsmodellen så att det blir lättare att etablera små verksamheter.

 

Etiketter: ,

2 kommentarer

  1. Hans

    Vad betyder i klartext att det ska finnas hälsocentraler/sjukstugor i alla länets kommuner? Hälsocentraler och sjukstugor eller hälsocentraler och sjukstugor i vissa centralorter eller ska Vindeln få en sjukstuga? Slutligen, bedrivs sjukvård på länsnivå eller kommunnivå?

    • Nicklas Sandström (inläggsförfattare)

      Ja, det betyder det. Sen ska det finnas sjukstugor som har akutvårdsavdelning som extrauppdrag i kommuner i västerbottens inland. Ser inte några större skäl att Vindeln bör få tillbaka de akutvårdsplatser som de hade då det är förhållandevis nära till NUS. Sjukvård bedrivs på kommun och landstingsnivå, förstår egentligen inte vad du frågar efter.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.