Skriande läkarbrist – men inte på de privata vårdcentralerna

Som bekant råder det stor brist på allmänläkare inom primärvården. I måndagens blogg beskrev jag att i landstinget är 50 av 130 distriktsläkartjänster vakanta. Resten av Sverige har liknande problem även om problemen i S-styrda norrland är större. En intressant kontrast till detta är att jämföra med privata alternativ som inte har lika stora problem.

 

Ett sådant exempel är från Västmanland där Praktikertjänst driver en vårdcentral. Där beskriver verksamhetschefen hur de jobbar där med ” Målkort, individuella utvecklingsplaner och gemensam utveckling av verksamhetsplanen”. Mycket viktiga delar för att skapa delaktighet på arbetsplatsen. Ett annat exempel är att efter en tids anställning erbjuds läkare att även bli delägare något som skapare ytterligare känsla av delaktighet och ansvar. Det blir ett delat ansvar över viktiga driftsfrågor, ekonomi och personal. Just känslan av medskapande och ett gemensamt ansvar för utvecklingen av sin arbetsplats tror jag är oerhört viktiga delar för att skapa förutsättningar för läkarrekrytering och få fler AT-läkare att välja att specialisera sig och bli distriktsläkare.

 

Tyvärr har vi få privat drivna vårdcentraler i Västerbotten. Jag hade önskat att valfriheten för patienterna skulle ha varit större och mångfalden bättre. Att lära av varandra är något som skapar utveckling för både landstingsdrivna som privat drivna vårdcentraler.

Etiketter:

7 kommentarer

  1. "Dosan"

    Dumheter. Privat vård behöver avskaffas och den ”valfrihet” som ni förespråkar är meningslös. Vem orkar försöka välja vårdcentral och lista ut betalning och vad som täcker vad när man är skadad eller sjuk? Nej, förbjud privat vård, allt ska vara statligt och enkelt och bra.

    Varför har ni så svårt att lösa enkla problem och istället skapar nya genom att försöka privatisera allt? Är det för att ni är inkompetenta, korrupta eller båda?

  2. Syster Yster

    Jodå, rent generellt är konkurrens bra. Men man skall inte glömma bort att i den absoluta majoriteten av fallen är ett företags huvudsakliga syfte att generera vinst åt ägarna, och då så stor vinst som möjligt. Och den absoluta majoriteten av av privata hälsocentraler är just företag.
    Jag är inte övertygad om att så viktiga funktioner som omsorg, vård och skola skall utgöra grunden för att företagare blir förmögna. Det är samhällsfunktioner, och fokus bör ligga på det. Med en lagstiftning om återinvestering av vinsten i rörelsen kanske, men jag anar att det skulle vara mindre intressant att investera i ett sådant företag.
    Sen måste jag få fråga – är det alltså så att de landstingsdrivna hälsocentralerna inte har några mål och utvecklingsplaner och att ingen utveckling sker där. Och kan det verkligen vara så att känslan av delaktighet i ekonomi, driftsfrågor och utveckling lyser med sin frånvaro på landstingsdrivna hälsocentraler, just för att de är landstingsdrivna och inte privata? Är det verkligen så att de privata hälsocentralerna är bättre än de landstingsdrivna, just för att de är privata?
    Eller misstolkade jag dig nu Niklas?

    • Nicklas Sandström (inläggsförfattare)

      Visst finns det ett vinstintresse – motsatsen hade ju inte funkat. Därför är det viktigt att vi mäter kvalité och kundnöjdhet. Självklart bedrivs det ett utvecklingsarbete även på de landstingsdrivna. Jag har själv varit ute och sett mycket av det goda arbete som sker.

  3. Leif

    Skoj system, privata vårdcentraler kan bara finnas där det finns kundunderlag med möjlighet för vinst. Människor i glesbygd blir då utan enligt vad du själv skriver. Hur kan du vara stolt över det?

    Varför skriver ni positivt om det saker som ni borde försöka gömma för oss andra?

    Förstår du inte innebörden av det du skriver om?

    • Nicklas Sandström (inläggsförfattare)

      Nej inte alls. Jag har full förståelse att det inte går att skapa valfrihet och mångfald på samma sätt i större städer som i glesbygd.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.