Folkomröstningen gav ett tydligt underkännande av rådande politik för sjukvården

Under gårdagens landstingsfullmäktige blev det en tuff men klargörande debatt kring hur den politiska majoriteten såg på utfallet och konsekvensen av folkomröstningen. Kort och gott – de kommer inte att ta hänsyn till den. För Moderaterna och Alliansen var det ett extremt tydligt att signalen till Socialdemokraterna och Miljöpartiet att ompröva sin politik för sjukvården i länet och inlandssjukvården i synnerhet. Om de inte gör de själva så får väljarna göra det i september i stället.

 

Läs här nedan mitt inledningsanförande som jag höll:

Ordförande
Ledamöter
Och åhörare

 

För mig är det mycket tydligt att länets medborgare genom folkomröstning har underkänt de sparförslag som ni riktade mot länets sjukvård och i synnerhet inlandssjukvården. Jag kan inte förstå varför socialdemokratin kan vara mer öppen, rak och tydlig att faktiskt erkänna det. Att berätta för länets medborgare att vi gjorde fel och vi har tänkt om och ska nu komma med en återställare.
Att hävda att det inte var ett tillräckligt högt valdeltagande håller inte. Hur man än vänder och vrider på resultatet går det inte att komma ifrån hur tydligt resultatet är. Även om resterande andel av dem som skulle ha krävts för att komma upp till ett femtioprocentigt valdeltagande hade gått och röstat på nej-sidan hade det ändå blivit ett ja.

 

Jämfört med andra val som till exempel Europaparlamentsvalet men även omvalet i Västra Götaland 2011 är det ett förhållandevis högt valdeltagande. Valdeltagande i en folkomröstning får inte jämföra med de allmänna valen.

 

Nu har majoriteten påbörjat någon halvmesyr till återställning. Påtvingat och motvilligt. Nu ska plötsligt vårdplatser tillbaka i Dorotea. Jag har sedan tidigare ställt dessa frågor utan att få några svar så jag passar på nu och se om det går att få några nya besked. Kommer nu de fyra akutvårdsplatserna tillbaka i och med denna sammanslagning och blir det utifrån tidigare vårdnivå?

 

I svaret beskrivs att akutsjukvården har fått en resursökning. En utökning av resurser som inte verkar komma Åsele till del.  Akutbilen förblir kvar. Det har ju politiskt deklareras att akutbilskonceptet ska vidareutvecklas och komma fler kommuner till del. Eller är det fortfarande allt för mycket politisk prestige att våga erkänna att det inte blev bra och nu backar vi från detta beslut?

 

Länets medborgare var extremt tydliga med sitt besked till den politiska majoriteten att de inte var nöjda med de sätt som sjukvården sköts. Nu vill Socialdemokraterna lämna folkomröstningen bakom sig.  Jag förstår det. Det går inte att komma ifrån att resultatet blev en jordskredsseger för Ja till trygg, rättvis och jämlik sjukvård i hela länet. Beskedet har varit tydligt att man inte kommer att ta hänsyn till resultatet. Med ett sådant svar som nu ges är det tydligt att vi från Moderaterna och Alliansen kommer söka väljarnas förtroende att ompröva denna hållning och rösta fram ett politiskt alternativ faktiskt är beredd att lyssna på länets medborgare.

 

 

 

 

 

Vad innebär detta ekonomiskt utifrån de kostnader som fanns före med hur det ska bli nu? Vad är det investeringskostnader som behövs för att möjliggöra flytten? Hur blir det med akutvården fram tills dess att flytten är genomförd? Är det inte rimligt att under tiden som detta projekt utreds och projekteras att de fyra akutvårdsplatserna vid sjukstugan återinförs?

 

Etiketter: ,

2 kommentarer

  1. Berit

    folkomröstningar i Sverige är endast rådgivande. förutsättningarna inför folkomröstningen var glasklara. Minst 50% valdeltagande var ett krav för att det skulle anses som giltigt. så brukar det vara i demokratier.
    I detta val deltog 29%. Av dessa 29% röstade 20% för ”en återställare”. Enkel grundskolematematik för mig. Det var alltså 20% av röstberättigade Västerbottningar som röstade för en återställare.
    Landstingsmajoriteten har under en längre tid försökt få till en samordning med berörda kommuner. Detta har rönt stort intresse från andra glesbygdslän eftersom det samordnar de offentliga resurserna. Som skattebetalare är det oerhört viktigt att politikerna handskas varsamt med mina skattepengar. Det är svårt att förstå högerns envisa tillkortakommande i denna fråga.

    • Nicklas Sandström (inläggsförfattare)

      Delar inte din bild av folkomröstningen eller dess resultat. För mig var det en tydlig jordskredsseger för ett JA och endast några få procent som röstade för den linje som landstingets majoritet driver.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.