Underskott i sjukvården under år 2013

Under dagens landstingsstyrelse behandlades bland annat årsredovisningen för år 2013. Vad som framkommer är delvis positiva delar men även svåra utmaningar inför framtiden. En av de händelser som särskilt ska lyftas fram är personalens goda insatser under året som resulterade i utmärkelsens Sveriges bästa universitetssjukhus men även goda placeringar av lasaretten i Lycksele och Skellefteå.

 

När det gäller ekonomin fortsätter underskotten i sjukvården. I tabellen som visas på bilden så är resultatet för landstinget vid borträknandet av AFA och RIPS en 16 plats av 20 i jämförelse med andra landsting. I övrigt är de stora utmaningarna att förbättra tillgängligheten till sjukhusvård och primärvård.

 

Läs hela yttrandet här nedan:

 

 

Ärende 24 Årsredovisning 2013

 

 

Årsredovisningen speglar hur landstingets verksamhet och ekonomi har utvecklats under 2013 i förhållande till fastställd budget. Allians för Västerbotten vill framhålla den insats som personalen gjorde under 2013 som resulterade i utmärkelsen Sveriges bästa universitetssjukhus och även de goda placeringar som Skellefteå och Lycksele fick i samma ranking. Personalens insatser under året är mycket goda utifrån de förutsättningar som funnits vilket leder fram till de medicinska resultat som vi som länsbor kan vara mycket stolta över.

 

Allians för Västerbotten hade ett eget budgetförslag och ett eget förslag på kostnadsreduceringar och satsningar. Allians för Västerbotten var och är övertygad om att resurser kan överföras från administration, centrala anslag, projekt och annan verksamhet i landstinget till den direkta sjukvården.

 

Under 2013 kom den största och politiskt dominerade frågan att bli folkomröstningen om sjukvården i länet.  Av de 31,1 procent som deltog i folkomröstningen röstade nästan 90 procent på Ja-alternativet. Ett alternativ som innebar att väljarna ansåg att hela länet skulle ha trygg, rättvis och jämlik sjukvård med återställande av fyra akutvårdsplatser i Dorotea och ambulans i Åsele. Ett alternativ som Alliansen företrädde. Ja-röstandet fördelades lika över hela länet vilket förtydligade signalen att hela länet stod upp för Ja-linjen. Utifrån detta hade det minsta varit att återställa ambulansen i Åsele och vårdplatserna i Dorotea. Från Alliansen förespråkades en bredare åtgärdspaket för hela länet.

 

Enligt årsredovisningen fortsätter landstinget verksamheter att gå med underskott. Hälso- och sjukvårdsnämnden (HSN) gjorde ett underskott på 53 miljoner. Inom HSN gjorde verksamhetsområdena medicinsk vård, kirurgisk vård och regionvård ett samlat underskott på 176 miljoner. Primärvården gjorde ett underskott på 17 miljoner.

 

När engångsposter som AFA och RIPS är exkluderat så blir det samlade resultatet ett 0-resultat. Det placerar Västerbottens läns landsting i jämförelse med andra landsting på plats 16 av 20. Landstinget är bland de sämsta i landet i uppfyllande av kömiljarden. Landstinget fick inte ersättning en enda månad när det gäller behandling och åtgärd.

 

Kostnader för köp av personaltjänster, främst så kallade stafettläkare har ökat vilket är alarmerande. Trenden med ett ökat köp av sjukskötersketjänster är även det mycket problematisk. När det gäller avvikelse från måluppfyllelse missar landstinget viktiga mål såsom tillgänglighet inom primärvård och slutenvård samt att minska andelen vårdskador. Tillgängligheten till Barn- och ungdomspsykiatrin (BUP) är fortsatt alarmerande dålig och bland de absolut sämsta i hela landet.

 

Öppna jämförelserna (2013) visar på att det finns en strukturell utmaning med de totala kostnaderna att möta. Västerbottens kostnader för sjukvård är 807 kr högre per innevånare jämfört med riket. Jämfört med Sörmland är motsvarande siffra 2442 kr per innevånare.

 

Årsredovisningen visar att för att vi ska få en trygg och skattefinansierad vård, behövs en politik med mer pengar till sjukvården. I det mycket besvärliga ekonomiska läget som sjukvården befinner sig i krävs en ansvarsfull politik som prioriterar sjukvård framför annan verksamhet och där alla får den vård de behöver och har rätt till.

 

Den färdriktning som Alliansen står för hade lett till en positivare utveckling för såväl befolkningen i Västerbotten som för landstingets personal samt för att få en ekonomi i balans.

 

 

 

 

Nicklas Sandström (M) Oppositionslandstingsråd                              Marianne Normark (FP) Gruppledare

 

 

Olle Edblom (C) Gruppledare                                                              Birgitta Nordvall (KD) Ledamot

 

 

 

Liv Granbom (M) Ledamot                                                                  Margareta Carlbäck (FP) Ledamot

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.