Tyvärr är (S) emot att stimulera att fler ska jobba efter 65 år

En av frågorna som har debatterats idag på landstingsfullmäktige var den gemensamma motion från Alliansen om att stimulera fler landstingsanställda att fortsätta jobba efter 65 år. Förslaget handlar om att nyttja de pengar som landstinget får genom de sänkta arbetsgivaravgifterna för att stimulera anställda att jobba efter 65 år att hitta individuella lösningar för att vilja jobba kvar längre. Tyvärr så argumenterade den (S)-styrda majoriteten emot detta.

Mitt anförande som jag höll:

Ordförande, ledamöter och åhörare

Från Alliansen ser vi att personalförsörjningen är landstingets största utmaning. Regeringen har satsat på läkar- och sjuksköterskeutbildningsplatser vid Umeå universitet vilket gör att framtiden ser något ljusare ut på lång sikt. Men detta räcker inte. Landstinget står inför stora pensionsavgångar och har under lång tid inte lyckats rekrytera ny personal i tillräcklig omfattning.

Att medarbetarnas yrkeskompetens och förvärvade kunskaper tas tillvara optimalt är viktigt, även när det gäller landstingets seniora medarbetare. Landstinget ska arbeta aktivt med personalförsörjningen och arbetsmiljön för att anställda ska orka arbeta minst till 65 år men gärna stimuleras att jobba längre.

Regeringen har sänkt arbetsgivaravgiften för medarbetare som arbetar efter 65 år. Alliansen i landstinget anser därför att de resurser som sänkningen av arbetsgivaravgiften ger, ska tillfalla den enskilt anställde som sjukvården bedömt ha behovet av efter att denne fyllt 65 år. Det ger verksamheterna ökade möjligheter att hitta lösningar för att stimulera prioriterade medarbetare att arbeta efter 65 år. Det kan handla om att ge den enskilt anställde sänkt arbetstid eller högre lön.

Jag upplever trots allt att detta är tankar och idéer som delas av den politiska majoriteten. Tyvärr har de hakat upp sig och valt att missförstå första att-satsen till att handla om att den nedsatta arbetsgivaravgiften per automatik ska tillfalla den enskilde. Från Alliansen ser vi framför oss att detta är en fråga mellan berörd och dennes chef. Alltså ett beslut som ska ske så nära den de berör som möjligt.

Avslutningsvis med det förtydligandet vill jag yrka bifall till motionen.

4 kommentarer

  1. "Dosan"

    Det är typiskt högern att vilja att vi ska jobba längre. Om ni fick som ni ville skulle vi jobba tills vi dog, helst med ännu lägre löner. Allt ni bryr er om är att ha en stor, bred underklass som slavjobbar åt er för att ni ska ha det ännu bättre. Vidrigt!

  2. Pingback: (m) vill stjäla av löntagarna | Daniel Nyström

  3. LenaAndersson

    Det är idag mer än 100 000 fler arbetslösa än då ALliansens politim började få effekt i Sverige. 4:e kvartalet 2007 15-74 år antal arbetslösa 264 000 vilket innebär 5,5 % arbetslösa mot 4:e kvartalet 2013 15-74 år antal arbetslösa 378 000 vilket innebär 7,4 % arbetslösa! Ni Moderater är ju emot en sänkning av normalarbetstiden vilket skulle göra det möjligt för fler att orka jobba efter 65, varför säger ni att ni vill minska arbetslösheten medan ni samtidigt i praktisk politik fattar beslut som ökar arbetslösheten och gör det svårare för fler att kunna försörja sig själva?

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.