God sjukvård trots dåliga politiska förutsättningar

I dag har landstingsfullmäktige diskuterat årsredovisningen för år 2013. Något som framstår väldigt klart är att trots projekt balans är ekonomin i obalans. Idag får fler vänta på att få sjukvård än när mandatperioden började 2011. En tydligt resultat i fjolårets folkomröstning som majoriteten inte valt att ta hänsyn till.

Personalens goda inom sjukvården insatser bör särskilt lyfta fram med mycket goda medicinska resultat som vi länsbor kan vara stolta över. Det är även medicinska resultat som gav utmärkelsen Sveriges bästa universitetssjukhus och mycket goda resultat för Lycksele och Skellefteå lasarett.

Här nedan är det inledningsanförande som jag höll.

Årsredovisningsanförande 2014

Ordförande, ledamöter och åhörare

Från Moderaterna och Alliansen kan vi konstatera att Västerbotten har till stora delar en väl fungerande hälso- och sjukvård. Särskilt ska personalens insatser under 2013 framhållas. Dessa goda insatser resulterade i utmärkelsen Sveriges bästa universitetssjukhus och även de goda placeringarna för Skellefteå och Lycksele lasarett i samma ranking. Personalens insatser under året är mycket goda utifrån de förutsättningar som funnits. Dessa insatser ledde fram till fram till de mycket goda medicinska resultat som vi som länsbor kan vara stolta över.

Även om mycket är bra går det alltid att göra mer. Framför allt en politisk viljeinriktning som skulle driva att sjukvården utvecklades till att bli mer rättvis och mer tillgänglig för patienterna i hela länet.

Årsredovisningen speglar hur landstingets verksamheter och ekonomi har utvecklats under 2013 i förhållande till fastställd budget. Allians för Västerbotten hade ett eget budgetförslag och ett andra förslag på kostnadsreduceringar och satsningar som vi är övertygade om hade gett landstinget ett bättre ekonomiskt utfall och färre patienter i en vårdkö.

Enligt årsredovisningen fortsätter landstinget verksamheter att gå med underskott. Hälso- och sjukvårdsnämnden gjorde ett underskott på 53 miljonerS)). Inom HSN gjorde verksamhetsområdena medicinsk vård, kirurgisk vård och regionvård ett samlat underskott på 176 miljoner. Primärvården gjorde ett underskott på 17 miljoner.

När engångsposter som AFA och RIPS är exkluderat så blir det samlade resultatet ett 0-resultat. Det placerar Västerbottens läns landsting i jämförelse med andra landsting på plats 16 av 20.

Bristen på läkare och en organisation som inte fungerar som den ska medför att tillgänglighet till sjukvård idag är långt ifrån tillfredsställande.

Landstinget är bland de sämsta i landet i uppfyllande av kömiljarden. Västerbotten fick inte ersättning en enda månad när det gäller behandling och åtgärd.

Kostnader för köp av personaltjänster, främst så kallade stafettläkare har ökat vilket är alarmerande. Trenden med ett ökat köp av sjukskötersketjänster är även det mycket problematisk.

När det gäller avvikelse från måluppfyllelse klarar inte landstinget av viktiga mål såsom tillgänglighet inom primärvård och slutenvård samt att minska andelen vårdskador. Tillgängligheten till Barn- och ungdomspsykiatrin (BUP) är fortsatt alarmerande dålig och bland de absolut sämsta i hela landet.

För mig som företrädare för Moderaterna är det inte rimligt att västerbottningarna ska behöva vänta längre än andra för att få tillgång till god hälso- och sjukvård.

Faktum är att det är fler som behöver vänta på sjukvård nu än tidigare. Det är idag fler som väntar på att få en operation eller åtgärd än för fyra år sedan. Det är inte acceptabelt och något som den styrande majoriteten fullkomligt misslyckats med.

I det mycket besvärliga ekonomiska läget som sjukvården befinner sig i krävs en ansvarsfull politik som prioriterar sjukvård framför annan verksamhet och där alla får den vård de behöver och har rätt till.

Jag vill avsluta med att yrka bifall till upprättad årsredovisning samt alliansens särskilda yttrande.

Etiketter:

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.