Samarbetet med kommunerna måste kraftigt förbättras

Vården av äldre, barn och det förebyggande folkhälsoarbetet bygger på ett utvecklat samarbete med länets kommuner. Former för ett sådant samarbete måste utvecklas inte bara i diskussioner utan även i verklig handling. Många äldre klarar att bo hemma med hjälp av sjukvårdande och rehabiliterande insatser från landstinget men det finns otydligheter när det gäller ansvaret för hälso- och sjukvården utanför sjukhusen. Detta medför problem med att få vården och omsorgen att fungera bra, inte minst för de multisjuka äldre.

 

Hemsjukvårdens organisation, som nu har fått ett kommunalt huvudmannaskap, kan förhoppningsvis möjliggöra bättre samverkan och ett effektivare omhändertagande av de äldre som behöver vård och omsorg i hemmet. Den psykiska ohälsan hos barn och unga ökar, en oroande utveckling som måste mötas med aktiva åtgärder. Här är samverkan mellan kommun och landsting i familjecentraler, ungdomsmottagningar, socialtjänst, primärvård och elevhälsa av stor vikt.

 

Familjecentraler ska finnas i alla kommuner och etablering av dessa måste gå snabbare och familjecentralerna kan få se olika ut och organiseras olika beroende på de lokala förutsättningarna. Samverkan mellan kommun och landsting om de äldre är också ett viktigt förbättringsområde. Olika modeller ska vara möjliga att pröva, allt ifrån särskilda avtal eller gemensamma nämnder. En utökad samverkan mellan ambulanssjukvården och räddningstjänsten bör också finnas i alla kommuner. Den samverkan kan innehålla allt från det som benämns ”I väntan på ambulans” (IVPA) till samverkan om lokaler.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.