Luft(s)lott med utspel om studielön för sjuksköterskor

I går gick socialdemokraterna ut med ett utspel om att lova studielön till de sjuksköterskor som vill vidareutbilda sig. I sak ett mycket bra förslag. Ett förslag som funnits med i alliansbudgeten i ett flertal år just för att vi sett vikten av att fler sjuksköterskor måste specialistutbilda sig. Så jag välkomnar Peter Olofsson (S) insikt om detta. Nu lovade han förvisso detta redan för fyra år sedan utan att ha genomfört detta.

 

Det som är speciellt med förslaget är att i botten ligger det en nationellt vallöfte om att införa traineeplatser inom vården och omsorgen. Ett löfte som kan komma att bli en dyr affär för landstinget i Västerbotten eller för den kommun i länet som räknar på detta. För vad Olofsson och hans partikollega Magdalena Andersson troligen känner till, men väljer att ignorera, är att det finns en risk för att de löften de ställer ut kan strida mot de gemensamma regler som finns inom EU gällande hur statsstöd får betalas ut. Att Socialdemokraterna går fram med ett förslag utan att helt säkert veta att det kan genomföras är allvarligt, framförallt eftersom notan och återbetalningskraven inte skickas till staten utan till dem som har tagit emot pengarna. Det innebär att landstinget riskerar att få betala tillbaka de runt 12 miljoner som det handlar om.

 

Vården och omsorgen behöver inte tomma löften utan kan endast utvecklas när fler arbetar och bidrar till de gemensamma resurserna. Sedan 2006 har över 250 000 nya jobb skapats i Sverige trots global lågkonjunktur, och det är bara början. Tack vare fler i arbete har vi kunnat satsa på vården och omsorgen när andra länder tvingats skära ner.

 

Allt-till-alla politik är skadligt för Sverige. Att göra som landstingsstyrelsens ordförande Peter Olofsson (S) gör är att ignorera att det finns en tydlig risk för att ens förslag är ogenomförbara och riskerar att leda till höga kostnader för landstinget är inte att ta ansvar. Det är att sätta maktbegäret före det ansvar som väljarnas förtroende innebär.

 

Etiketter:

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.