Är det konkurrens på lika villkor?

Pressmeddelande 150127: Är det konkurrens på lika villkor?  

Allianspartierna i landstinget vill veta om konkurrens verkligen sker på lika villkor mellan landstinget och de privat drivna hälsocentralerna. I de avtal som finns mellan landstinget och de privata drivna hälsocentralerna finns skrivningar om att konkurrens skall ske på lika villkor. Det står tydligt att olika former av kompensation och finansiering skall vara konkurrensneutrala.

Det är viktigt att spelreglerna är de samma för privata som för landstingsdrivna hälsocentraler, menar Nicklas Sandström (M) oppositionslandstingsråd, Marianne Normark (FP) gruppledare, Ewa-May Karlsson (C) gruppledare, Birgitta Nordvall (KD) gruppledare.

Det är tydligt att villkoren är olika när landstingets egna hälsocentraler tillåts att gå med stora underskott samtidigt som de privata måste klara budget. Detta ger inte likvärdiga förutsättningar att klara uppdraget.

Allianspartierna vill nu ha svar på:

 

  • Hur      ser regelverket ut för avskrivningar av underskott för basenheter inom      ramen för Hälsoval?
  • Vilken      politisk beslutsinstans har fastställt principer för ekonomistyrning      gällande underskottshantering inom hälsoval?
  • På      vilken politisk nivå tas eventuella avskrivningar av basenheters      underskott inom ramen för Hälsoval?
  • Hur      stort är det ackumulerade underskottet för privata respektive      landstingsdrivna basenheter för åren 2012, 2013 och 2014?
  • Hur      har de privata utförarnas underskott inom ramen för Hälsoval hanterats för      åren 2012, 2013 och hur avser man att hantera dem 2014?

Interpellationen i sin helhet

Allians för Västerbotten

 

Interpellation

2015-01-27

Konkurrens på lika villkor?

En privat utförare inom ramen för landstingets Hälsoval i inlandet har nu meddelat att de säger upp sitt avtal från och med den 1 januari 2016. Ett stort förlust för hela sjukvården i länet och de 4500 patienter som varit listade vid den hälsocentralen. En hälsocentral som legat i topp när det gäller kundnöjdhet.

I avtalen där uppdraget preciseras finns skrivningar om att konkurrens skall ske på lika villkor och att därmed VLL inte får behandla de olika hälsocentralerna i länet olika i form av kompensation och finansiering.

Allians för Västerbotten vill utifrån ovanstående ställa följande frågor till landstingsstyrelsens ordförande Peter Olofsson (S):

1. Hur ser regelverket ut för avskrivningar av underskott för basenheter inom ramen för Hälsoval?

2. Vilken politisk beslutsinstans har fastställt principer för ekonomistyrning gällande underskottshantering inom hälsoval?

3. På vilken politik nivå tas eventuella avskrivningar av basenheters underskott inom ramen för Hälsoval?

4. Hur stort är det ackumulerade underskottet för privata respektive landstingsdrivna basenheter för åren 2012, 2013 och 2014?

5. Hur har de privata utförarnas underskott inom ramen för Hälsoval hanterats för åren 2012, 2013 och avses att hanteras 2014?

Allians för Västerbotten

2 kommentarer

  1. Kennet

    Ni glömde ta med frågan ”6. Hur uppfyller de privata utförarna offentlighetsprincipen som åliggs landstinget?”

    och frågan ”7. Är möjligheten för landsting och privat lika, att stänga ned hela sin verksamhetsutövning?”

    Konkurrens på lika villkor är bra men då borde även de privata ha exakt lika öppna kort som landstinget. Sen är ju frågan också.. kan en privat stänga ned sin verksamhet? Förmodligen men Landstinget kan inte göra det på samma sätt.

    Det jag vill få ut av detta är att det finns konkurransaspekter som sällan tas med utan ofta läggs fokus på ekonomi.

    • Nicklas Sandström (inläggsförfattare)

      Hej Kennet!

      Visst har landstinget en form av sista hands ansvar för att sjukvård ska bedrivas. Sen om den sker i offentlig eller privat regi är ju en annan sak. Trots detta så bör förhållanena vara konkurrensneutrala och att man konkurrerar om patienterna på samma villkor.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.