Privat vård lika bra eller bättre än offentlig

Kvaliteten på vården och personalens trivsel är densamma eller högre i privata välfärdsföretag, jämfört med offentlig verksamhet. Privat välfärd är också mer effektiv. Det visar ny statistik som presenteras i rapporten Sant och falskt om företagande i välfärden av HUI Research som släpps idag.

 

I rapporten har ny statistik från SCB (samt statistik som tidigare inte redovisats i sin helhet) använts för att belysa kvalitet, personalens trivsel, löner, ekonomisk lönsamhet och kvinnors karriärvägar i både välfärdsföretag och offentliga arbetsgivare. Kvaliteten på vården samt personalens trivsel är lika bra eller högre hos välfärdsföretagen, men statistiken visar även att lönerna är för de flesta yrken och åldersgrupper inom välfärden samma eller högre för de som jobbar för välfärdsföretag. Dessutom utgör dessa företag en karriärmöjlighet för kvinnor.

 

Samtidigt som välfärdsföretagen levererar bra vård och goda villkor för anställda, så går välfärdsföretagen med viss vinst – trots att ersättningarna till företagen ibland är lägre än till den offentliga aktören för lika uppdrag. Rörelsemarginalen uppgår till 4,6 procent i genomsnitt. Det innebär att de privata utförarna är mer effektiva än de offentliga.

 

Det känns glädjande att det har presenterats ny fakta som tar hål på många uppfattningar som har funnits kring privat driven vård och omsorg.

 

8 kommentarer

  1. "Dosan"

    Rapporten är inte alls framtagen av SCB utan av Svenskt Näringsliv. Försök att sluta ljuga. Bara för att den innehåller en del statistik från SCB så är rapporten framtagen, sammanställd och tolkad av just Svenskt Näringsliv.

    Föga förvånande därför att en vinstdrivande högerorganisation säger att det som vinstdrivande högerorganisationer vill är bäst. Det här är lika illa som att en spetälsk ska döma en skönhetstävling.

    Slutsats: borgare ljuger och dunkar varandra i ryggen. Ni kommer att bli olagliga snart. Alltid rött, alltid rätt – det är fakta.

    • Nicklas Sandström (inläggsförfattare)

      Hej!

      Det stämmer inte. Rapporten är skriven och framtagen av HUI Research.

  2. jb

    Jag tycker det vore ytterst relevant om du informerar i din text att rapporten är skriven av Svenskt Näringsliv, en lobbyorganisation och företrädare för Sveriges företagare. Att svenskt näringsliv tycker det är fett bra med företagande i välfärden är väl ungefär lika intressant och omvälvande som att Påven diggar Jesus. Nu kallas det lobbying, förut kallades det propaganda.

    Sen funderar jag lite på din slogan ”Alla jobb behövs för en bättre sjukvård”, vad ska det betyda? Känns spontant ungefär lika substanslöst som ”grönt är skönt”, eller varför inte ”nya moderaterna”.

    • Nicklas Sandström (inläggsförfattare)

      Hej!

      Det stämmer inte. Rapporten är skriven och framtagen av HUI Research.

  3. steven

    Hej där,
    vart tog omsorgen om skattepengarna vägen för Moderater/högern? Verkar som ni totalt tappad er identitet.Ditt Landsting fortsätter med skattehöjningar, neddragningar inom vård och slöseri med våra inbetalda skatter/premier. Vad är ditt recept för att se till att ditt landsting blir minst lika bra som privat vård? Lika fokuserad på VÅRD och EFFEKTIVITET som den privata ELLER ?
    Så länge ni bidrar med 150 – 200 miljoner till Regionen, lär det alltid bli ständiga skattehöjningar och neddragning av er primära uppgift VÅRD och HÄLSA, men det kanske är en av mig förutfattad mening?
    De kommuner som nu ev vill ha denna skatteslukande kräftsvults(R), vars måluppfyllelse är omätbar, låt dom göra det, låt dom ta ansvaret och redovisa öppet i val vad ”ni” vill med Regionen !
    Jag vill ha god vård ingen middag på Grand. Men det kanske du vill ha även fortsättningsvis?

    • Nicklas Sandström (inläggsförfattare)

      Hej Steve!

      En mycket stor del anslagen till Region Västerbotten handlar om Norrlandsoperan och de museer som finns i länet samt kollektivtrafik vilket är viktigt att komma ihåg. Från Moderaterna och Alliansen har vi i alla de senaste budgetförslag vi presenterat haft besparingar på Region Västerbotten.

  4. Staffan

    Jag bara undrar om Lyckseleborna delar ditt beröm över den privata vården. Vilka tar över den privata vårdgivaren i Lycksele och dom över 4000 listade där vid årsskiftet?

  5. jb

    Oh Jebus, mycket förbluffande, ok, snabbgooglar lite och förtydligar. HUI research(Handelns Utredningsinstitut) har skrivit större delen av rapporten på uppdrag av Svenskt Näringsliv. HUI research är ett konsultbolag som drivs av Svensk Handel som är en medlem i Svenskt Näringsliv. Svenskt Näringsliv ger ut rapporten. Men visst, man kan ju påstå att rapporten INTE är skriven av Svenskt näringsliv. Dock anser jag det vara hårklyverier, och jag anser det relevant att känna till detta för att tolka budskapet i rapporten. Men allt beror ju på hur mycket huvud man har i sanden. Ren propaganda.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.