Ta ansvar för vårdpersonal och patienter

I det senaste numret av Västerbottningen skriver jag på insändarplats om vikten av en välfungerande personalpolitik. Läs hela insändaren här nedan:

Ta ansvar för vårdpersonal och patienter

Det kommer allt fler larmrapporter och vittnesmål om att personal inom sjukvården inte känner att de räcker till. Känner en ökad oro och en negativ stress på grund av personalbrist. Detta måste vi ta på allvar. För att komma tillrätta med situationen måste det till ett batteri av åtgärder som ökad delaktighet, fler karriärvägar, förändrad arbetsfördelning, fler utbildningsplatser samt stimulera till vidareutbildning.

 

Kompetens, trivsel och goda framtidsmöjligheter för medarbetarna är förutsättningar för vårdens och omsorgens höga kvalitet. Varje dag gör tusentals medarbetare ett fantastiskt och viktigt arbete. Tyvärr är upplevelsen att allt för många beslut fattas högt upp i organisationen, medan personalens goda idéer inte alltid tas tillvara. Det måste vi ändra på.

 

Medarbetarnas kompetens är förutsättningen för vårdens och omsorgens. Personalen inom vården måste erbjudas nya och fler karriärvägar, en bra och rättvis löneutveckling samt få den uppmärksamhet de förtjänar för sina dagliga och viktiga insatser. Det måste till en ökad kompetensutveckling och fler karriärvägar. Det ska vara ett attraktivt och naturligt val att arbeta inom sjukvården.

 

Nya moderaterna vill se över arbetsfördelningen mellan olika yrkesgrupper. Vi är övertygade om att det går att organisera arbetet på ett bättre sätt. Läkarnas och sjuksköterskornas tid för patienterna kan utökas om till exempel medicinska sekreterare och undersköterskor tar över vissa arbetsuppgifter och att vårdnära service byggs ut. Det skulle till exempel innebära att sjuksköterskor inte ska behöva diska, bre smörgåsar eller tvätta toaletter.

 

Vidareutbildning ska löna sig. Specialistutbildade sjuksköterskor och annan specialistutbildad personal behöver en bättre löneutveckling. Antalet utbildningsplatser måste utökas för att möta upp sjukvårdens behov av mer personal.

 

Om dessa åtgärder politiskt prioriterades högre skulle situationen se annorlunda ut. Mer vårdpersonal skulle kunna under sin arbetsdag få känna känslan av att räcka till och kunna ge patienterna den hälso- och sjukvård som är av högsta kvalité.

 

 

Nicklas Sandström (M)

Oppositionslandstingsråd

Västerbotten läns landsting

 

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.