Nytt grepp för att minska hyrläkarkostnaderna.

Min partikollega Per Hörnsten har skickat in en motion för att se över anställningsvillkoren i landstinget för personer över 67 år. Mer om det går att läsa nedan.

Pressmeddelandet och motionen:

Pressmeddelande 150908: (M): Nytt grepp för att minska hyrläkarkostnaderna.

I dagsläget råder det stor brist på bland annat läkare inom Västerbottens läns landsting. Samtidigt går fast anställning över till timanställning för yrkesskickliga personer över 67 år som vill fortsätta att arbeta. Tendens har under en längre tid varit att de istället går över till bemanningsföretag framför den erbjudna timanställningen. Nackdelen för landstinget är uppenbar. Per Hörnsten (M) som själv är läkare har skickat in en motion till landstingsfullmäktige för att komma tillrätta med detta.

– Per Hörnsten (M) har själv erfarenhet av kollegor som gått över till bemanningsföretag och menar att Västerbottens läns landsting behöver utreda möjligheten att kunna erbjuda fasta anställningar för personer som fyllt 67 år, som i olika utsträckning vill arbeta vidare. Detta för att på ett bättre sätt kunna tillvarata resurserna som dessa personer besitter.

Motionen i sin helhet:

Angående anställningsvillkor för personer över 67 år.

I ljuset av strukturella brister på vissa kompetenser och yrkeskategorier behöver Västerbottens läns landsting göra ansträngningar för att kunna tillvarata resursen som utgörs av personer som fyllt 67 år och som i olika utsträckning vill arbeta vidare.

Idag övergår fast anställning till erbjudande om timanställning med flera uppenbara nackdelar. Exempelvis erhåller inte personer med timanställningar den kompetensutveckling som avtalsmässigt ingår i fasta anställningar. Dessutom finns en tendens att personer över 67 år föredrar att gå till bemanningsföretag framför timanställningar. Nackdelen för landstinget med detta är uppenbara.

Undertecknad föreslår därför

Att Västerbottens läns landsting utreder möjligheterna av att kunna erbjuda anställda över 67 år fasta anställningar med flexibel omfattning

Per Hörnsten (M)

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.