Sju av tio mest uppskattade vårdcentraler är privata

OmVård.se har sammanställt SKL:s (Sveriges kommuner & landsting) senaste nationella patientundersökningen i rapporten ”Patienttoppen 2015” på Vårdföretagarnas uppdrag. Patienterna har bedömt utifrån känslan av delaktighet, information, tillgänglighet, förtroende, upplevd nytta, viljan att rekommendera vårdcentralen och helhetsintrycket.

Rapporten visar att de privata vårdcentralerna mycket uppskattade bland patienter. I rapporten har en topplista gjorts för de vårdcentraler som rankar högst utifrån parametrarna som nämndes tidigare. Där går att utläsa att sju av tio mest uppskattade vårdcentraler är privata. De privat drivna vårdcentralerna håller högre kvalitet än de offentliga, enligt patienterna själva.

I sammanställningen för Västerbotten går följande att läsa. ”I Västerbotten ingår 39 vårdcentraler i undersökningen. 18 procent av dem drivs i privat regi.

Det är en privat driven vårdcentral som får högst betyg av sina patienter. Av de fem vårdcentraler som patienterna uppskattar mest är tre privat drivna.  4 av de 10 vårdcentraler som har högst patientupplevd kvalitet drivs i privat regi”. Två av vårdcentralerna kvalar in på topp 20 i landet. Det är ”Hälsocentralen Husläkarna i Umeå” och ”Min Hälsa hälsocentral” som vi finner på 14:e respektive 7:e plats.

Ett stort grattis till ”Min Hälsa hälsocentral” i Holmsund slår sig in på topp 10 i landet.Min Hälsa

Tittar man på en generell jämförelse mellan offentliga och privata alternativ i Västerbotten visar ”analysen att de privat drivna vårdcentralerna i Västerbotten sammantaget får högre betyg av sina patienter på samtliga kvalitetsparametrar. Störst är skillnaderna när det gäller om patienten skulle rekommendera sin vårdcentral till någon annan, samt patientens upplevelse av om hen fick den information som hen behövde.”  Resultatet visar hur uppskattad de privata alternativen faktiskt är för patienterna nationellt som regionalt här i Västerbotten.

I Sverige har vi en ganska unik modell där de allra flesta har en möjlighet att välja vilken skola eller vårdcentral som man upplever passar bäst, oavsett ekonomisk status. Skulle vi stänga ner valfriheten att kunna välja vårdcentral och åter monopolisera i välfärden. Då skulle plånboken spela den avgörande rollen ifall man har möjlighet att välja eller inte. Så skapar man klyftor, där de enstaka få kan välja, medan alla andra bara kan följa.

Rapporten i sin helhet: https://www.vardforetagarna.se/MediaBinaryLoader.axd?MediaArchive_FileID=79adc4fc-b681-439a-b700-dea0ee085f3e&FileName=Patienttoppen+2015.pdf

En kommentar

  1. "Dosan"

    Det är skandalöst och behöver åtgärdas omedelbart. Sjukvården ska vara bra och statlig, inte vinstdrivande och privat. Den ska vara likvärdig för alla. Ni borgare är skrämmande i eran ondska och naivitet. Förbjud privat vård omedelbart! Skattepengarna ska gå till sjukvård,inte till att göda korrupta riskkapitalister.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.