M: Snabbspår ska hjälpa sjukvårdskunniga flyktingar till jobb i landstinget

Pressmeddelande 2015-09-22: M: Snabbspår ska hjälpa sjukvårdskunniga flyktingar till jobb i landstinget

 

I en motion till landstingsfullmäktige föreslår Moderaterna att landstinget ska införa ett snabbspår för flyktingar och invandrare med hälso- och sjukvårdskompetens. Modellen är hämtad från landstinget i Kalmar och innebär att landstinget frågar asylsökande, som genomför sin första obligatoriska hälsokontroll, om deras tidigare sjukvårdserfarenhet. Därefter erbjuds sjukvårdskunniga personer informationsträffar och svenskutbildning arrangerat av landstinget. Vid sidan av utbildning i sjukvårdssvenska genomförs studiebesök och praktik. De studerande får träna sin svenska och på plats lära känna olika arbetsplatser inom hälso- och sjukvården. Målet är att de ska bli framtida medarbetare i landstinget.

 

Bakgrunden till motionen är enligt motionären, Andreas Löwenhöök (M), det stora problemet med personalbrist inom landstinget, samtidigt som det framkommit rapporter om att den finns ett antal hälso- och sjukvårdskunniga asylsökande som sitter sysslolösa i boenden i t.ex. Jörn och Bureå i Skellefteå kommun.

 

– Bristen på läkare, och annan hälso- och sjukvårdspersonal, har under en lång tid varit ett stort problem i Västerbotten. Detta har medfört negativa konsekvenser i form av dyra hyrlösningar, dålig kontinuitet och tillgänglighetsbrister för patienterna. Speciellt i primärvården. Därför har landstinget inte råd att inte införa ett snabbspår för flyktingar med hälso- och sjukvårdskompetens likt den modell landstinget i Kalmar har infört, säger Andreas Löwenhöök (M), vice ordförande i Nämnden för folkhälsa och primärvård.

 

– Både landstinget och sjukvårdskunniga människor som sitter sysslolösa på våra asylboenden skulle vinna på detta förslag. Det kan minska problem som dyra hyrlösningar, dålig kontinuitet och tillgänglighetsbrister. Det skulle också bidra till att snabbare ge dessa människor möjligheten att etablera sig i det svenska samhället. Vi anser att arbete är den bästa vägen in i det svenska samhället och därför är arbetslinjen också den bästa integrationspolitiken, säger Andreas Löwenhöök (M).

 

 

Motionen i sin helhet:

 

Snabbspår för flyktingar med hälso- och sjukvårdskompetens

 

Bristen på läkare har under en lång tid varit ett stort problem i Västerbottens läns landsting. Detta har medfört negativa konsekvenser i form av dyra hyrläkarlösningar, dålig kontinuitet och tillgänglighetsbrister för patienterna. Situationen har varit särskilt ansträngd i primärvården, där läkarvakansgraden på vissa hälsocentraler i Skellefteåområden är så stor som 70 procent.

 

Problemen med personalförsörjning i hälso- och sjukvården inom Västerbottens läns landsting har även spridit sig till andra personalkategorier än läkare. Sjuksköterskor, och framförallt olika typer av specialistsjuksköterskor, är ett annat exempel där landstinget har problem med att locka till sig personal. Exempelvis så är antalet distriktssköterskor i Västerbotten lägst i landet.

 

För att råda bot på den tuffa situationen, med personalbrist och dyra hyrlösningar, har landstinget satsat mycket tid och resurser på olika kampanjinsatser för att locka personal till länet. Dessa har till exempel gått ut på att locka personal från övriga landet och/eller personer som utbildat sig i andra europeiska länder till Västerbotten. Det har också gjorts särskilda insatser för att sjukhusläkare i länet ska välja att jobba viss tid på de hälsocentraler som har störst brist på primärvårdsläkare.

 

Samtidigt som landstinget har en tuff situation med personalbrist inom olika verksamhetsområden så finns en, hittills, nästan helt outnyttjad resurs. Det handlar om de människor, med lång utbildning och stor kompetens, som kommer till länet som asylsökande eller på annat sätt är invandrade Västerbotten. Endast i Skellefteå kommun finns det ett antal sysslolösa läkare och tandläkare på asylboenden i Jörn och i Bureå. Landstinget i Västerbotten har inte, till skillnad från fler andra landsting, gjort några särskilda insatser för att ta tillvara dessa människors kompetenser.

 

I Norrbotten har landstinget upparbetat ett samarbete med Migrationsverket som medfört att myndigheten tipsar landstinget om hälso- och sjukvårdsutbildad personal. Landstinget erbjuder därefter praktik och hjälper till med valideringsprocessen. Landstinget i Kalmar är ett annat exempel där man har jobbat strategiskt för att tillvara ta hälso- och sjukvårdskompetens hos asylsökande och nya svenskar. Redan vid det tillfälle då de asylsökande genomför sin första hälsokontroll kartläggs deras sjukvårdserfarenhet. Därefter erbjuds sjukvårdskunniga personer informationsträffar och svenskutbildning arrangerat av landstinget. Vid sidan av utbildning i sjukvårdssvenska genomförs studiebesök och praktik. De studerande får träna sin svenska och på plats lära känna olika arbetsplatser inom hälso- och sjukvården. Målet är att de ska bli framtida medarbetare i landstinget. Kalmar kallar detta ”snabbspår för flyktingar med hälso- och sjukvårdskompetens”.

 

Moderaterna vill att Sverige ska vara ett öppet och inkluderande land som tar tillvara på alla människors kunskaper. Vi anser att arbete är den bästa vägen in i det svenska samhället och att en individanpassad introducering som bygger på människors tidigare utbildning och erfarenheter är rätt väg in på den svenska arbetsmarknaden. Möjlighet till egen försörjning är nyckeln till god integration. Därför är arbetslinjen också den bästa integrationspolitiken. Insatser ska göras för att ytterligare stärka möjligheterna att tidigare etablera sig på arbetsmarknaden. Inriktningen ska vara att nyanlända ska få jobb, kunskaper i svenska och om hur samhället fungerar.

 

Ett snabbspår för flyktingar med hälso- och sjukvårdskompetens, likt det Kalmar har infört, skulle bidra till att Västerbottens läns landsting bättre skulle ta tillvara den resurs som finns hos människor som kommer till vårt län. Det kan minska problem som dyra hyrlösningar, dålig kontinuitet och tillgänglighetsbrister. Det skulle också bidra till att snabbare ge dessa människor möjligheten att etablera sig i det svenska samhället.

 

Mot bakgrund av ovanstående föreslår jag att landstingsfullmäktige beslutar:

 

Att       landstingsstyrelsen får i uppdrag att införa ett snabbspår för flyktingar med hälso- och sjukvårdskompetens likt den modell landstinget i Kalmar, m.fl., har infört.

 

Andreas Löwenhöök

Moderaterna

 

 

 

 

 

 

 

3 kommentarer

  1. Pingback: M: Snabbspår ska hjälpa sjukvårdskunniga flyktingar till jobb i landstinget - Artissima

  2. Roland Larsson

    Det är klart – hittar du någon kirurg bland denna sörja av invandrae så kan jag bara önska dig ”OK”. Mewn skulle du vilja bli opererad av en sådan? Skut dig självi i hjärtat.

    • Nicklas Sandström (inläggsförfattare)

      Delar inte alls din syn. Vi behöver självklart en struktur för att validera den kunskap som finns men när väl det är gjort ska alla kunna känna sig säkra på att man får bästa möjliga vård på våra sjukhus.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.