Inrätta en kriskommission för primärvården

M vill att landstinget ska inrätta en kriskommission för primärvården

 

I en motion från Andreas Löwenhöök (M), vice ordförande i Nämnden för folkhälsa och primärvård, och Nicklas Sandström (M), landstingsoppositionsråd, föreslår Moderaterna att Västerbottens landsting ska inrätta en kriskommission för att hantera den krisartade situation som råder inom delar av primärvården i Västerbotten.

 

– Tillgänglighetsbrister för patienterna, hög arbetsbelastning för personalen och stora svårigheter att rekrytera läkare och sjuksköterskor, är några av de problembeskrivningar som primärvården brottas med. Just nu är situationen som tuffast för primärvården i Skellefteåområdet. Här har läget stegats upp från allvarlig till krisartad med hot om stängning av hälsocentraler. Detta måste mötas med politisk handlingskraft och vårt förslag om en kriskommission är ett sätt att söka politisk samling för att försöka lösa denna krissituation, säger Andreas Löwenhöök.

 

I motionen föreslår Moderaterna att landstingsstyrelsen skyndsamt ska inrätta en kriskommission för att hantera situationen i primärvården genom att vid specifika primärvårdsmöten förstärka landstingsstyrelsens arbetsutskott med representanter för verksamheterna och arbetsutskotten för nämnderna för folkhälsa och primärvård.

 

Moderaterna skriver att syftet med kriskommissionen är att brett politiskt, och i samråd med verksamheten, ta tag i den rådande situationen. Några av det frågor som de vill att kommissionen ska diskutera är:

Det övergripande uppdraget för hälsocentralerna

 Hur mer resurser kan tillföras primärvården

 Anställning av stödjande personal som kan avlasta läkare och sjuksköterskor, t.ex. läkarsekreterare, servicepersonal och liknande

 Hur de datasystem som läkare och övrig vårdpersonal jobbar med kan utvecklas idag upplevs dessa som tröga och tidskrävande

 Primärvårdens joursystem

Bättre tillvaratagande av den hälso- och sjukvårdskompetens som finns hos nya svenskar

 – Vi ser hur läget i primärvården har förvärrats ytterligare och därför anser vi att landstingsfullmäktige bör pröva frågan om att inrätta en kriskommission där hälsocentralernas situation kan diskuteras på ett lösningsinriktat sätt. Vi som parti har inte alla politiska svar på primärvården problem. Men vi är beredda att ta ansvar och på ett konstruktivt sätt delta i arbetet för en hållbar framtid för primärvården i Västerbotten, säger Nicklas Sandström.

 

 

Motionen bifogas.

 

Motion

Skellefteå/Umeå den 19 november 2015

 

 

Inrätta en kriskommission för primärvården

Under lång tid har primärvården i Västerbotten befunnit sig i ett allvarligt läge. Tillgänglighetsbrister för patienterna, hög arbetsbelastning för personalen samt stora svårigheter att rekrytera läkare och sjuksköterskor, är några av de problembeskrivningar som primärvården brottas med. Problematiken har över tid flyttat runt i länet och nu är det framförallt Skellefteåområdet som brottas med en mycket tuff situation.

 

De senaste åren har situationen för primärvården i Skellefteåområdet stegats upp från allvarlig till krisartad. En generell läkarvakansgrad på ca 60 %, stor frustration över arbetsbelastningen, rationaliseringsprioriteringar och hälsocentraler som hotas av stängning är verkligheten. Verksamheterna ger uttryck för desperation, uppgivenhet och på sina håll talas det om en ”systemkollaps”.

 

På Morö Backe hälsocentral har verksamheten gjort omfattande prioriteringar av arbetsuppgifterna och har riktat resurserna till den direkt sjukvårdande verksamheten. Förebyggandearbete och folkhälsoinsatser får stå tillbaka.

 

I Bureå och Skelleftehamn har det tagits fram risk- och konsekvensanalyser för det aktuella läget med bristande läkarbemanning. De innehåller en rad konsekvenser som direkt går ut över patienterna. Till exempel att medicinska rutiner ej kan följas, att upptäckt av svåra sjukdomar, exempelvis cancer, försvåras och kommer att upptäckas senare eller missas. Det finns också framtaget en prioriteringslista som utesluter vissa patienter. I förlängningen kan hälsocentralerna komma att stängas om inte läkarsituationen förbättras.

 

Med allt detta som bakgrund efterfrågar hälsocentralernas personal och allmänheten politiskt handlande. En del av detta är framtagande av en handlingsplan för att motverka stängning av hälsocentraler, som Moderaterna tidigare har framfört i landstingsfullmäktigedebatten. En annan del är Moderaternas uppmaning att söka politisk samling för att försöka lösa denna krissituation.

 

Redan i april 2014 föreslog Moderaterna att det ska inrättas en primärvårdskommission för att hantera det allvarliga läget som primärvården i länet befinner sig i. Detta diskuterades i en interpellationsdebatt vid landstingsfullmäktiges möte i juni 2014. Svaret blev då att det var onödigt att inrätta ett nytt politiskt forum, men samtidigt gavs ett erkännande till att ”dialogen mellan politiker och verksamhetsrepresentanter för primärvården kan däremot stärkas”. Det sades också att; ”Ett bra förslag i interpellationen är att diskutera det övergripande uppdraget för hälsocentralerna tillsammans med representanter för verksamheten. Landstingsstyrelsens arbetsutskott är ett lämpligt forum för en sådan dialog”.

 

 

 

Nu när läget i primärvården har förvärrats ytterligare så anser Moderaterna att landstingsfullmäktige bör pröva frågan om att inrätta en kommission där hälsocentralernas situation kan diskuteras på ett lösningsinriktat sätt. Förslagsvis en kriskommission där landstingsstyrelsens arbetsutskott förstärks med representanter för verksamheterna och arbetsutskotten för de tre nämnderna för folkhälsa och primärvård – som har till uppgift att följa utvecklingen i primärvården ur ett befolkningsperspektiv.

 

Syftet med kriskommissionen är att brett politiskt, och i samråd med verksamheten, ta tag i den rådande situationen. Några av det frågor som kommissionen bör diskutera är:

 

           Det övergripande uppdraget för hälsocentralerna

           Hur mer resurser kan tillföras primärvården

           Anställning av stödjande personal som kan avlasta läkare och sjuksköterskor, t.ex. läkarsekreterare, servicepersonal och liknande

           Hur de datasystem som läkare och övrig vårdpersonal jobbar med kan utvecklas – idag upplevs dessa som tröga och tidskrävande

           Primärvårdens joursystem

           Bättre tillvaratagande av den hälso- och sjukvårdskompetens som finns hos nya svenskar

 

Moderaterna är ödmjuka inför att vi inte har alla politiska svar på hur primärvårdens problematik ska lösas. Men vi konstaterar att primärvården är i ett så krisartat läge att det nu krävs politisk samling kring frågan. Genom förslaget med inrättandet av en kriskommission är vi beredda att ta ansvar och på ett konstruktivt sätt delta i arbetet för en hållbar framtid för primärvården i Västerbotten.

 

Mot bakgrund av ovanstående föreslår jag att landstingsfullmäktige beslutar:

 

Att       landstingsstyrelsen skyndsamt inrättar en kriskommission för att hantera situationen i primärvården genom att vid specifika primärvårdsmöten förstärka landstingsstyrelsens arbetsutskott med representanter    för verksamheterna och arbetsutskotten för nämnderna för folkhälsa och primärvård.

 

 

 

Andreas Löwenhöök              Nicklas Sandström

Moderaterna                            Moderaterna

 

 

 

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.