Inför SMSlivräddar-app här i Västerbotten

 

Elin Segerstedt Söderberg som är landstingsfullmäktigeledamot för moderaterna här i Västerbotten har skickat in en intressant motion om att utreda ett införande av SMSlivräddar-appen. Ett bra initiativ som jag hoppas fullmäktige röstar igenom.

Mer information om appen och motionen kan ni läsa nedan:

Moderat i Skellefteå vill att utbildade frivilliga ska larmas till hjärtstopp med ny app.

Årligen drabbas 10 000 svenskar av plötsligt hjärtstopp. Forskningsprojektet SMS-livräddare har haft som syfte att använda mobil teknik för att kunna larma utbildade frivilliga till hjärtstopp i deras omedelbara närhet. Det för att öka andelen patienter som får hjärt- och lungräddning i väntan på ambulans. I Stockholm har man idag 10 000 frivilliga som är registrerade i appen.

Idag har projektet en app som genom mobil positionering kan livräddare i närheten larmas till det misstänkta hjärtstoppet samt bli informerad var närmaste hjärtstartare finns. Vilket förväntas ytterligare leda till att fler kan få hjälp snabbare. Elin Segerstedt Söderberg (M) vill nu att landstinget ska utreda möjligheten att inför appen även i Västerbotten.

– Vi vet att omedelbart starta hjärtlungräddning samt att minska tiden till behandling med hjärtstartare i form av elektrisk chock (defibrillering) är den viktigaste faktorn för överlevnad. Med den här appen skulle fler liv kunna räddas menar Segerstedt Söderberg

Motionen i sin helhet:

SMSlivräddar-app

Årligen drabbas 10 000 svenskar av plötsligt hjärtstopp. Vi vet att omedelbart starta hjärtlungräddning samt att minska tiden till behandling med hjärtstartare i form av elektrisk chock (defibrillering) är den viktigaste faktorn för överlevnad. Överlevnadschanserna minskar med 10 % för varje minut utan behandling. Detta gör att allmänhet och anhöriga som oftast är på plats i samband med att hjärtstoppet är kanske de som kan bidra med den viktigaste hjälpen.

Forskningsprojektet SMS-livräddare har haft som syfte att använda mobil teknik för att kunna larma utbildade frivilliga till hjärtstopp i deras omedelbara närhet. Det för att öka andelen patienter som får HLR i väntan på ambulans. I Stockholm har man idag 10 000 frivilliga som är registrerade i appen. I en första utvärdering har andelen som fått HRL vid hjärtstopp ökat med 30 procent. Resultatet publicerades i New England Journal of Medicine.

Projektet har vidareutvecklats från att meddela via sms och samtal. Idag har projektet en app som genom mobil positionering kan livräddare i närheten larmas till det misstänkta hjärtstoppet samt bli informerad var närmaste hjärtstartare finns. Vilket förväntas ytterligare leda till att fler kan få hjälp snabbare.

Västerbottens läns landsting borde utreda möjligheten att bli en del av SMSlivräddar-appen för att vid hjärtstopp kunna påbörja hjärt-lungräddning snabbare, innan ambulans eller räddningstjänst är framme.

 

Med anledning av ovanstående vill jag:

Att     Landstinget i Västerbotten utreder möjligheten att införa införa SMSlivräddare även i Västerbotten

 

 

 

 

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.