M tar strid för Umeå som regionhuvudstad i ett nytt stornorrland

Pressmeddelande 160309: (M) tar strid för Umeå som regionhuvudstad i ett nytt stornorrland

 

Idag har indelningskomitten presenterat sitt förslag karta för ny en eventuell regionindelning i Sverige. Inte helt oväntat föreslås en storregion i Norrland bestående av alla fyra län. Moderaternas

oppositionslandstingsråd Nicklas Sandström säger i en kommentar att

för Moderaterna i Västerbotten är regionfrågan ingen prioriterad

fråga som del i att lösa utmaningarna med framtidens hälso- och sjukvård. Förslaget om fyra län är dock det enda logiska för att åstadkomma tillräckligt patientunderlag för att klara högspecialiserade sjukvård och utbildning i norra Sverige. Vägen är dock lång innan förslaget kan bli verklighet med många frågor som måste lösas och ett beslut i riksdagen. Tidsplanen till 2019 kan tyckas vara lite väl optimistisk med så många frågor olösta.

 

En del av de frågor som måste lösas ut är på vilket sätt blir det bättre för medborgarna? Medborgarnyttan måste vara i fokus, inte teoretiska argument om stordriftsfördelar och regionförstoring. Hur bidrar förändringen till bättre kvalitet, tillgänglighet och service? En ny region för hela Norrland innebär en mycket stor geografi med stora utmaningar menar moderaterna. Till det krävs en analys hur en större region påverkar sjukvårdens tillgänglighet menar Sandström.

 

Det som är alarmerande är att Socialdemokraterna i hemliga förhandlingar verkar ha förhandlat bort Umeå som regionhuvudstad. Moderaterna i Västerbotten anser att utifrån Umeå som geografisk och naturlig centralpunkt för norra Sverige, största stad samt har fungerande och effektiva kommunikationer blir det naturliga valet avslutar Sandström.

 

En kommentar

  1. Basic Rules

    ”Det som är alarmerande är att Socialdemokraterna i hemliga förhandlingar verkar ha förhandlat bort Umeå som regionhuvudstad. Moderaterna i Västerbotten anser att utifrån Umeå som geografisk och naturlig centralpunkt för norra Sverige, största stad samt har fungerande och effektiva kommunikationer blir det naturliga valet avslutar Sandström”. Mycket prat utan dimension och sans.
    Inget annat du vill fokusera på typ, vad Landstingets uppgifter? Är det turism som ska finansiera mitt besök på NUS ?!

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.