Åtgärdsprogram för 2016

I tisdags var det landstingsstyrelsemöte och årsredovisningen presenterades. Den socialistiska majoriteten presenterade åtgärder för att få en budget i balans. Det är vi i Alliansen i grunden positiva till och skapar bättre förutsättningar för långsiktighet. Men vi kan konstarera att vårdköerna är fortsatt mycket långa och vi innehar flera bottenplaceringar, till exempel får unga med psykisk ohälsa i länet får vänta i köer längst i landet.  Tillgängligheten i länets sjukvård är inte heller tillfredställande, m.m. Alliansen lade följande yrkande i tisdags som går att läsa nedan:

 

Yrkande

Ärende: Landstingsstyrelsens verksamhetsplan 2016 – sammanfattning av verksamheternas planering utifrån ekonomiska förutsättningar

Motiv

Det är i grunden positivt att den politiska majoriteten presenterar åtgärder för att få en budget i balans. Det är något som skapar långsiktiga förutsättningar för att politiskt styra och leda sjukvården.

Vårdköerna är fortsatt mycket långa. Faktum är att vi år efter år innehar den nationella bottenplaceringen. Detta trots den tidigare alliansregeringens satsning på minskade vårdköer.

Tillgängligheten till sjukvård är inte tillfredsställande, såväl möjligheten att få tid för besök på hälsocentralen, som möjlighet att per telefon få prata med läkare eller annan vårdpersonal. Det växande problemet med människors psykiska ohälsa, särskilt hos unga, måste mötas på ett betydligt bättre sätt. Landstingets personal beskriver samtidigt en ökad stress och höjd arbetsbelastning.

Många av förslagen är nödvändiga och något som Alliansen stödjer. Vi ser dock stora problem att inom primärvården på kort sikt minska beroendet av stafettläkare. Det kommer att slå direkt mot tillgängligheten och därmed förvärra de extremt långa vårdköerna. Vi är även starkt emot försöket med arbetstidsförkortning, som både är en dyr och ineffektiv åtgärd.  

Yrkande:

Att                Försöksverksamhet med sex timmars arbetsdag utgår

Att                En särskild riskbedömning sker kring reduktionen av inhyrd personal för att motverka en kraftigt försämrad tillgänglighet eller där förslaget riskerar att slå sönder fungerande hälsocentraler

Att                Vindelns folkhögskolas filialverksamhet i Åsele avvecklas

Allians för Västerbotten

Nicklas Sandström (M)
Oppositionslandstingsråd

Marianne Normark (L)
Gruppledare

Ewa-May Karlsson (C)
Gruppledare

Birgitta Nordvall (KD)
Gruppledare

 

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.