Tar Peter Olofsson (S) strid för Västerbottens tre akutsjukhus i ett Stornorrland

 

Det finns många frågetecken att reda ut kring en eventuell storregion i Norrland.

I Västernorrland har som många vet beslut som rör Sollefteå sjukhus upprört många och stora demonstrationer har anordnats. Den 30 april gick landstingsstyrelsens ordförande i Norrbotten, Maria Stenberg (S), ut i allehanda och sågade ledningen i Västernorrland, som hon menar saknar politisk ryggrad. I fallet Sollefteå sjukhus säger hon bland annat att ”högkvalitativ sjukvård för patientens bästa har väldigt lite att göra med var den fysiskt är placerad”. Med anledning av hennes uttalande har jag skrivit en interpellation till landstingsstyrelsens ordförande i Västerbotten Peter Olofsson (S). Ni kan läsa pressmeddelandet och min interpellation nedan.

Pressmeddelande 160510: Nicklas Sandström (M) vill veta om Peter Olofsson (S) tar strid för Västerbottens tre akutsjukhus i ett Stornorrland.

Landstingsstyrelsens ordförande i Norrbotten, Maria Stenberg (S) talade ut i Sundsvalls allehanda den 30 april. Där dömer hon ut den politiska ledningen som hon menar saknar politisk ryggrad. Genom sammanslagningar, stordriftsfördelar och centralisering menar hon att Norrbotten säkrat en patientsäkrare vård och hög kvalitet.

I fallet Sollefteå sjukhus menar Stenberg (S) att man hamnat i perspektivet om arbetstillfällen och inte i perspektivet om patienten. Hon säger följande ”högkvalitativ sjukvård för patientens bästa har väldigt lite att göra med var den fysiskt är placerad”.

Nicklas Sandström, oppositionslandstingsråd i Västerbotten (M), vill veta följande av Peter Olofsson lanstingstyrelsens ordförande i Västerbotten (S) i en interpellation:

1. Delar han sin kollega i Norrbottens uppfattning om att akutsjukvården i Sollefteå ska avvecklas 2. Om han anser att Norrbottens fem sjukhus är för många 3. Om han kommer ta strid mot sina partikollegor i Norrland vid en eventuell regionbildning om att Västerbotten får behålla sina tre akutsjukhus.

Mer information:

Nicklas Sandström
0702544515

Interpellationen i sin helhet

Är tre akutsjukhus för många i ett län?

I en artikel från 30 april i Sundsvalls allehanda dömer landstingsstyrelsens ordförande i Norrbotten, Maria Stenberg (S), ut den politiska ledningen i Västernorrland, som hon menar totalt har tappat patientperspektivet och saknar politisk ryggrad.[1] 

Anledningen enligt Stenberg är att Västernorrland inte genomfört de strukturomvandlingar som hon anser Norrbotten gjort sedan länge. Stenberg säger att Norrbotten har en fjärdedel av Sveriges yta men bara två akutsjukhus. Västernorrland som till ytan är ungefär fem gånger mindre än Norrbotten har tre akutsjukhus. Genom sammanslagningar, stordriftsfördelar och centralisering menar hon att Norrbotten säkrat en patientsäkrare vård och hög kvalitet. 

I fallet Sollefteå sjukhus menar Stenberg (S) att man hamnat i perspektivet om arbetstillfällen och inte i perspektivet om patienten. Då hon menar att ”högkvalitativ sjukvård för patientens bästa har väldigt lite att göra med var den fysiskt är placerad”.

 

Med hänsyn till ovanstående, ställer jag mina frågor till landstingsstyrelsens ordförande Peter Olofsson (S):

1. Delar du din kollega i Norrbottens uppfattning om att akutsjukvården i Sollefteå ska avvecklas?

2. Anser du att Norrbottens fem sjukhus är för många?

3. Kommer du att ta strid mot dina partikollegor i Norrland vid en eventuell regionbildning att Västerbotten får behålla sina tre akutsjukhus?

Nicklas Sandström (M)

Oppositionslandstingsråd

Bilaga:

Storlek på länen i kvadratkilometer:
Norrbotten: 97257
Västerbotten: 54672
Jämtland: 48945
Västernorrland: 21552

Akutsjukhus i Norrland:

Sunderbyn
Gällivare
Skellefteå
Lycksele
Norrlands universitetssjukhus
Örnsköldsvik
Sollefteå
Sundsvall
Östersund

Befolkningsprognos enligt SCB

 

  2007 2014 2030
Västernorrlands län 243 449 243 061 250 554
Jämtlands län 126 937 126 765 131 012
Västerbottens län 257 593 262 362 277 666
Norrbottens län 250 602 249 987 252 916
Totalt 878 581 882 175 912 148

 

2 kommentarer

    • Nicklas Sandström (inläggsförfattare)

      Ber om ursäkt för sent svar, mejla gärna nästa gång. Sommaren är svår inom sjukvården då det är självklart att även vårdpersonal måste få semester. Det jag ser mycket av när jag är ute och proar i sjukvården är att personalens kompetens används på fel sätt. Det behövs mer av personal som gör sådana arbetsuppgifter som det inte behövs en vårdutbildning för. Det kan frigöra tid för ssk och läkare att få göra det som de är utbildade för.

      Skriver bla här mer om det du frågar om: http://norran.se/asikter/debatt/ta-ansvar-for-vardpersonal-och-patienter-438665

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.