Det behövs fler specialistutbildade sjuksköterskor för att öka kvalitén i vården

Det finns idag en stor brist på specialistutbildade sjuksköterskor i landet och i länet.

Andelen sjuksköterskor som har en specialistsjuksköterskeexamen har minskat från 65 procent till 46 procent från 1995 till 2012 enligt Socialstyrelsen. Bristen på specialistutbildade sjuksköterskor har bara börjat.

Regeringens satsning på att utöka med 600 utbildningsplatser ger inte SCB mycket för, som menar att trots utbyggnaden kommer bristen bli värre. Därför har jag skrivit en interpellation till Peter Olofsson (S) för att fråga vad majoritetens plan är för att komma till bukt med problemet.

 

Interpellationen i sin helhet ser kan ni läsa nedan:

Brist på specialistsjuksköterskor

Det finns idag en stor brist på specialistutbildade sjuksköterskor i länet och i landet. Statistik från Socialstyrelsen 2015 visar att andelen sjuksköterskor som har en specialistsjuksköterskeexamen minskat från 65 procent till 46 procent från 1995 till 2012.

Medianåldern bland specialistutbildade sjuksköterskor är hög och många kommer att gå i pension de närmsta åren. SCB:s prognos pekar också på att bristen kommer förvärras ytterligare.

Bristen på specialistsjuksköterskor påverkar både vårdens kvalitet och arbetsmiljön negativt. Bristen på kompetent personal ökar bland annat vårdskador, sambandet fastslås i ett stort antal studier.

Det är samtidigt bra att landstinget infört AST inom vissa specialiteter, men det är uppenbart att det inte är tillräckligt.

 

Med hänsyn till ovanstående, ställer jag mina frågor till landstingsstyrelsens ordförande Peter Olofsson (S):

 

1.                   Hur ser utvecklingen ut av vidareutbildade sjuksköterskor i landstinget?

 

2.                   Finns det någon plan för att utöka antalet vidareutbildade sjuksköterskor i landstinget?

 

3.                   Hur har löneutvecklingen sett ut för de sjuksköterskor som vidareutbildat sig?

 

 

Nicklas Sandström (M)

Oppositionslandstingsråd

2 kommentarer

  1. AnnSofi

    Toppen, Nicklas. Sjuksköterskebrist är det inte, men specialistsjuksköterskor behövs verkligen på många kliniker. Kanske på sikt också merparten av den administrativa delen faller tillbaka på de som bäst kan den – vårdadministratörerna och medicinska sekreterarna, och sjuksköterskorna får ägna sig det som de är allra bäst på – patientarbetet.

  2. Daniel

    Min uppfattning är att om man plockade bort det akademiska kravet på uppsatser så skulle betydligt fler vidareutbilda sig.
    Som det är nu så drar sig de flesta från att göra det eftersom det krävs en massa ”mambo-jambo” som knappast gör dem till en bättre specialistsjuksköterska!

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.