Moderaterna säger nej till länskliniker

Pressmeddelande 160926: Moderaterna säger nej till länskliniker

 

Förslaget om en ny länsstruktur har varit på tapeten den senaste tiden i media. Flera allianspartier har gått ut och sagt nej till det förslag som ligger på bordet. Moderaterna går nu ut med sin uppfattning. 

 

Moderaterna menar att förslaget om en ny länsstruktur för vården i Västerbotten visar på den sittande S-majoritetens idélöshet när det gäller att komma tillrätta med sjukvårdens stora utmaningar med dålig ekonomi och tillgänglighet. 

 

Moderaterna kommer att rösta nej till förslaget om ny länsstruktur och ser en annan väg framåt. Moderaterna menar att sjukvården måste i mycket högre omfattning organiseras med patientens behov i centrum, inte hur organisationen och läkarnas specialistkompetens är uppbyggd. Samtidigt som man vill framhålla att man är oerhört positiva till intraprenader som del av sjukvårdens organisatoriska lösningar.

 

Lena Riedl (M) och Anna-Karin Nilsson (M) ledamöter i Hälso- och sjukvårdsnämnden säger följande om moderaternas inställning till frågan:

 

–       Moderaterna sätter patienten först och därmed vill vi se ett bättre omhändertagande som sätter patienten i centrum och dess sjukdomstillstånd. Därför kommer vi att rösta nej till förslaget om nya länskliniker och ja till vårt förslag, att sjukvården i länet ska organiseras efter sjukdomstillstånd.

 

 
Moderaternas förslag/yrkande i sin helhet:

 

Ang förslaget till ny länsorganisation av sjukvården 

 

Motiv

 

Förslaget om en ny länsstruktur visar på den sittande S-majoritetens idélöshet när det gäller att komma tillrätta med sjukvårdens stora utmaningar med dålig ekonomi och tillgänglighet samt en personal som känner en stor frustration över att känna att man inte räcker till. 

 

För att lösa många av de utmaningarna är det extremt viktigt med ett starkt, lokalt och närvarande ledarskap med ett tydligt mandat. För den enskilda medarbetaren är inte frågan om vart verksamhetschefen sitter det viktigaste utan att sin närmaste chef har ett tydligt mandat och befogenhet att vara ledare. Hur det lokala ledarskapet formas är en tjänstemannafråga. 

 

Moderaterna vill framhålla att vi är oerhört positiva till intraprenader som del av sjukvårdens organisatoriska lösningar. De har visat ge bättre förutsättningar för medarbetarna att känna ökad delaktighet och ett ledarskap som har mandat och befogenhet. Intraprenadlösningar måste dock vara en del i en länsstruktur där det sker samma bedömningar när det gäller medicinska beslut samt från samma väntelista som gäller för hela länet. 
Grundproblemet kommer fortsatt att vara densamma även med detta förslag. Förslaget bryter inte upp den organisationsform som gällt i årtionden. Svensk sjukvårdsstruktur bygger på att patienter går till specifika avdelningar som bygger på läkarkårens specialisering och inte efter den sjukdom som patienten har. Det behövs ett genomgripande nytänkande. Sjukvården måste i mycket högre omfattning organiseras med patientens behov i centrum, inte hur organisationen och läkarnas specialistkompetens är uppbyggd. Goda exempel på sådana lösningar existerar och uppvisar goda resultat. 

 

Ett sådant tydligt exempel är hur vården är organiserad på bröstmottagning. En patient som söker mottagningen på grund av en knöl i bröstet kan få sin diagnos klar inom ett dygn – efter att ha fått en samlad bedömning av olika specialister – och lämnar mottagningen med ett färdigt behandlingsprogram. Ett annat exempel skulle vara en smärtmottagning för patienter med symptom på smärta. 

 

Från Moderaterna anser vi att patientens resa genom vården måste organiseras mer efter sjukdomstillstånd än efter specialitet eller vårdnivå. Dessutom måste sjukdomstillstånd i mycket högre utsträckning handläggas av multidisciplinära team med olika specialiteter och vårdnivåer representerade något dagens struktur motverkar. Dagens traditionella organisationsform bidrar därmed till en begränsning i sjukvårdens utveckling. 

 

Från Moderaterna sätter vi patienten först och därmed vill vi se ett omhändertagande som sätter patienten i centrum och dess sjukdomstillstånd. 

 

Förslag till beslut

 

Moderaterna yrkar:

 

Att förslaget om länskliniker avslås.
Att sjukvårdens organisation i länet organiseras efter sjukdomstillstånd.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.