Underskott i S-styrda landstinget är oacceptabelt

Majoriteten i Västerbottens läns landsting, Socialdemokraterna, Vänsterpartiet och Miljöpartiet gör nu i delårsrapporten ytterligare försök att hejda kostnadsutvecklingen. Många av de förslag som presenteras har prövats förr och inte gett önskvärt resultat.

Precis som delårsrapporten lyfter fram har de åtgärdsplaner på sammanlagt 160 miljoner som togs fram i våras inte gett önskad effekt. Effekten av de åtgärder som presenteras är endast 35 procent. Avvikelsen är som störst inom personalområdet där ett minskat behov av hyrpersonal inte visat någon effekt, utan tvärtom har kostnaderna ökat.

Från Alliansen kan vi konstatera att vårdköerna är oacceptabelt höga. När det gäller indikatorerna för tillgänglighet konstateras i delårsrapporten att målen för att patienter ska få vård inom rimlig tid inte kommer att uppnås. Västerbotten fortsätter att toppa listorna över längst vårdköer i landet.

Här finns ett av majoritetens stora tillkortakommanden med löftet till befolkningen att ge vård i tid.  Sammantaget när det gäller ekonomin indikerar prognosen för detta år på ett underskott på 42 miljoner kronor vilket är 50 miljoner kronor sämre än utfallet 2015 och 142 miljoner kronor sämre än budget.

Den ökade sjukfrånvaron oroar också. Särskilt den ökade sjukfrånvaron bland de yngre medarbetarna. Det föreligger stora utmaningar för landstinget som arbetsgivare att förbättra situationen.

Från de fyra allianspartierna har vi presenterat strategier för att möta upp de stora utmaningar som sjukvården står inför. Dessa handlar om hur Västerbottens läns landsting ska bli Sveriges bästa arbetsgivare, få tillstånd en mer resurseffektiv sjukvård, förbättra styrning och ledning samt få vårdkedjor som hänger ihop där patienten är medskapande och har inflytande över sin vård.

Vi vet att 10 procent av befolkningen konsumerar tre fjärdedelar av sjukvården. Fem procent konsumerar ungefär 50 procent av vårdens resurser. Den gruppen består tills stora delar av multisjuka äldre. En grupp som har stora behov av vård och omsorg och tyvärr många gånger ”faller mellan stolarna” i vår gemensamma välfärdsmodell. Framför allt är det mellan kommun och landsting som problemet är som störst.

Här finns en av de största möjligheterna att effektivisera och förbättra för att få en lägre kostnad samtidigt som vi kan skapa bättre vård och omsorg för den kroniskt sjuka patienten.

Den äldre multisjukas behov måste få vara i centrum och inte dagens juridiska och organisatoriska mellanrum där ingen tar det fulla ansvaret. Här räcker inte det arbete som nu sker. Här måste det ske krafttag.

Från Moderaterna och Alliansen ser därför stora behov av att pröva nya lösningar för att få en ekonomi i balans. Det går att få mer sjukvård för skattepengarna genom att göra väl avvägda satsningar och rätt prioriteringar. Det behövs en ny politik för framtidens hälso- och sjukvård som väljer att ta ansvar för ekonomi och vårdens framtida utveckling.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.